Geboorte (1885) van de kunstenaar en zijn kindertijd…

hoofd_foto_album01
zelfportret van de kunstenaar.

pepesissen_album
tekening in houtskool van de vader van de kunstenaar, François Rotsaert.

Octave-François-Joseph Rotsaert werd geboren te Brugge op 21 juli 1885. Tweede zoon (en tweede oudste van het gezin met vijf kinderen) van timmerman François-Jacques Rotsaert (vader van het gezin; hij was eerder gekend in de familie met zijn bijnaam, pépé sissen), en Julie-Cathérine Billiau (moeder). Hij had 2 broers (Joseph Rotsaert, 1ste kind, en Jerôme Rotsaert, 4de kind) en 2 zussen (Marie Rotsaert, 3de kind, en Anna Maria Rotsaert, 5de kind). Het gezin woonde in de Kreupelenstraat huisnummer 19 te 8000 Brugge (dit is ten zuid westen van Brugge, dichtbij de Smedenpoort) waar de vader van Octave immers ook zijn timmermanszaak uitbaatte.

Om het wat duidelijker te maken hebben we hieronder een mini-stamboom gemaakt van de familie Rotsaert, beginnend bij François Rotsaert.

Home »Hoofdpagina »Biografie »1885-1910 »Biografie stamboom 1
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tak (grafisch) versie
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tekst versie

Anekdote: Joseph Rotsaert (de oudste en de broer van Octave) zal proberen in de voetsporen te treden van zijn broer Octave, maar zonder succes. Hij heeft ook verschillende schilderijen gemaakt: sommige daarvan waren duplicaten van kennissen.

Over de kinderjaren van Octave is helaas niets geweten, pas vanaf zijn middelbare studies kreeg hij aandacht in de kranten van toen, dankzij deze kranten konden we heel wat informatie verzamelen van verscheidene gebeurtenissen in zijn leven.Rechtzetting kunstschilder in de familie Rotsaert
We kregen op 26/2/2014 een mailtje van een dame en dankzij dat mailtje hebben we een serieuze fout ontdekt op onze officiële website en weliswaar ook in onze stamboom. Er is in de familie Rotsaert een kunstschilder aanwezig, dit was correct maar wie de kunstschilder was in de familie hadden wij volledig verkeerd. Wij dachten dat dit de grootvader (Joannes Rotsaert) van Octave was, de grootvader van Octave was zadelmaker en geen kunstschilder zoals we dachten. Het is de neef nml. Jules Rotsaert (1910-1968) die kunstschilder was, hij is van dezelfde generatie als Octave.

Korte beschrijving stamboom Rotsaert
Joannes Rotsaert werd geboren op 22 november 1826 en is overleden op zesenzestig jarige leeftijd in 1893. Joannes was getrouwd met Anne Thérèse Françoise Ranson op 20 februari 1857, zijn eerste vrouw, en hebben samen één zoontje en dat is François-Jacques Rotsaert (vader van Octave). Door het vroege heengaan van zijn eerste vrouw is Joannes hertrouwd met de zus van zijn eerste vrouw nml. Julie Ranson op 23 april 1879 en hebben samen één zoontje Jérome Joseph Marie Rotsaert (de halfbroer van François-Jacques Rotsaert en de vader van Jules Rotsaert). Julie Ranson was 11 jaar jonger dan haar zus Anna Ranson, die op 47 jarige leeftijd overleden is. Een jaar na het overlijden van Anna Ranson trouwde weduwnaar Joannes Rotsaert met haar zus, Julie Ranson. Hoe men het draait of keert, Octave is sowieso familie van Jules Rotsaert, ze hebben enkel verschillende grootmoeders die dan nog eens zussen zijn.

Om het wat duidelijker te maken hebben we hieronder een mini-stamboom gemaakt van de familie Rotsaert, beginnend bij Joannes Rotsaert.

Home »Hoofdpagina »Biografie »1885-1910 »Biografie stamboom 2
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tekst versie
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tekst versie
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tak (grafisch) versie
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tekst versie
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tekst versie
Stamboom
Stamboom
Mini stamboom tak (grafisch) versie

De voorvaderen van Joannes Rotsaert waren meestal allemaal landbouwers, ze behoorden allemaal tot de middenklasse, het staat vast dat ze zeker niet arm waren, daarmee was de familie Rotsaert ook een enorme grote familie met gemiddeld 8 kinderen per gezin. De stamboom gaat voorlopig terug tot 1636 (in beraad, omdat het nog moet gecontroleerd worden in de archieven van de gemeente), met de geboorte van Carolus Rotsaert.

Als u over meer informatie beschikt over de kunstschilder Jules Rotsaert (1910-1968), zouden wij het appreciëren om dit te delen met ons, via het contactformuliertje.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord