Inhuldiging Maurits Sabbe in 1950

mauritssabbe001_album
Sashuis aan het minnewaterpark, Maurits Sabbe borstbeeld

mauritssabbe002_album
Sashuis aan het minnewaterpark, Maurits Sabbe borstbeeld

Op zaterdag 5 augustus 1950 werd het standbeeld Maurits Sabbe ingehuldigd bij het Sashuis aan het Minnewaterpark te Brugge, waar het tot op heden nog altijd aanwezig is. Maurits Sabbe was een Vlaamse schrijver van zovele aangename lectuur en toneelwerken. Geboren te Brugge op 9 februari 1873 en overleden te Antwerpen op 12 februari 1938. Hij schreef de drieluik voor de tv reeks van de toenmalige BRT in 1972 “De vorstinnen van Brugge” en de film in 1963 van Maurits Belfoort naar de gelijknamige roman uit 1907 “de filosoof van ‘t sashuis”. In 1919 werd hij conservator aan het Plantin-Moretusmuseum te Antwerpen. Hij werd begraven op het erepark van het Schoonselhof in Antwerpen.

ms001_album
Deze foto datteert van 1965, borstbeeld Maurits Sabbe

ms002_album
Burgemeester Van Hoestenberghe tijdens zijn toespraak op de inhuldiging van het borstbeeld


Einde als docent, nieuwe wegen gingen open voor de kunstenaar

oprust01_album
Klasfoto van zijn laatste jaar als docent

Op het einde van het schooljaar 1949-1950 ging Octave Rotsaert, docent aan het S.A.S.K. te Brugge, op pensioen hij had achttien jaar dienst in de kunstacademie. Zo werd het volgende geplaatst in ‘Burgerwelzijn’ van 5 augustus 1950; hij was een meester in de geestelijke beeldhouwkunst, een Memling, een Van Eyck, een Michel Angelo van onschatbare waarde, zo groeide hij ook binnen de muren van onze school, een groot hedendaags beeldhouwer. Hij had alles in hem, een zeer goede meester en een groot kunstenaar. Met zijn 18 jarige carrière aan de kunstacademie, eren we hem. Hij koestert een zeer grote eer voor meester Vinçote, die zelf les gaf aan onze kunstenaar, tijdens zijn vervolmaking in Antwerpen. Onze kunstenaar kreeg tijdens zijn verblijf in Antwerpen de Valeriusprijs, een grote prijs die stad Antwerpen uitreikt.

oprust02_album
Octave Rotsaert in zijn atelier in het Tempelhof

Uit de mond van onze kunstenaar zelf “buiten de geestelijke kunst, geen inspiratie”. Hij ging zijn inspiratie zoeken tussen vier muren van kloosters en abdijen.

Voor de kunstenaar zijn dit onuitputbare bronnen van scheppende kunst, hij keek enorm op naar broeders en priesters, hoe ze leefden, hoe ze beden, hoe ze vasten. Door de onderbreking van de Eerste Wereldoorlog, kon hij zijn verblijf in de abdijen niet verder zetten, met veel verschrikking gaat hij naar het front. Daar werd hij aangesteld als docent beeldhouwen, waar hij les gaf aan invalide soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Schetsen en tekeningen uit deze tragische periode moeten voor de meest kostbare documenten zorgen, die helaas gestolen zouden worden. Na de oorlog was het een bikkelharde strijd voor zijn dagelijks brood, moed en wilskracht schonken hem de overwinning. Ter gelegenheid van het jubileum van hoogwaarde vader Dom Nève mocht hij in de lente van 1937 opdrachten uitvoeren voor de abdij van Zevenkerken. In zijn kunstwerken zit een diep godsdienstige kunstenaarsziel, breed uitgebouwd, sterk evenwichtig, zuiver van lijnen en vooral vol leven en uitdrukkingskracht. Wij wensen de meester nog zeer veel jaren en nog menig kunstwerk, de kunst komt ons volk enkel maar ten goede.De kunstenaar had begin jaren ’50 kanker

sanagedenkplaat001_album
Sana-gedenkplaat van 1952 – afgebeeld: stichters van het ziekenhuis, Monthaye (vrouw & man)

sanagedenkplaat002_album
Sana-gedenkplaat van 1952 – afgebeeld: stichters van het ziekenhuis, Monthaye (vrouw & man)

Begin jaren ’50 kreeg onze kunstenaar te maken met kanker, hij werd opgenomen in het Elisabeth Ziekenhuis (het vroegere sanatorium). Het stond vast dat dit kwam door (pijpen) te roken. Na een lange behandeling in het ziekenhuis was de kunstenaar terug gezond, hij mocht het ziekenhuis verlaten. Omdat het ziekenhuis hem erbovenop hielp besliste de kunstenaar om een aantal kunstwerken te ontwerpen en achteraf af te staan aan het ziekenhuis, die gespecialiseerd was in behandelingen van kankeraandoeningen.Wij kunnen niet met zekerheid zeggen of het verhaal waar is, dit verhaal circuleert enkel in de familie, het wordt wel algemeen aangenomen dat dit klopt met dat er verschillende kunstwerken van de artiest aanwezig zijn op het domein.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord