Het einde van een bekwaam kunstenaar
|
|

Octave Rotsaert de meester van de kunstbeeldhouwers zal altijd herinnerd blijven door zijn Pax-beeld uit 1924, de bronzen buffels op de Canadabrug uit 1948 en het ruiterstandbeeld van koning Albert I uit 1954. In Parijs zijn er wellicht nog standbeelden aanwezig, die we helaas niet weten staan. De Franse regering heeft destijds een paar beelden aangekocht van de kunstenaar. Er zijn uiteraard nog meer standbeelden en schilderijen ontworpen door hem, zoals heel veel kinderportretten en Mariabeelden.

We denken niettemin aan de twee naakte jongens die staan te drinken aan een Brugse pomp op de eieremarkt, in de collectie van een verzameling van dokter Louis de Winter.
Octave Rotsaert was niet enkel een beeldhouwer maar hij was ook een tekenaar (sanguine, conté, potlood, houtskool) en een kunstschilder van landschappen en portretten. In 1959 mocht Octave het gedenkteken van graaf en staatsminister Maurice Lippens ontwerpen, het gedenkteken staat in Knokke-Heist. Op 26 maart 1964 verliest Brugge één van zijn grootste kunstbeeldhouwers, Octave Rotsaert. De kunstenaar werd op het Belgische militaire begraafplaats (Steenbrugge-{Assebroek} – WOI-WOII) ter grave gelegd. Hij geniet van een eeuwige ligplaats zoals zijn zoon Bernard, die verongelukte in 1928. Bernard ligt +- 200 meter van zijn vader. Marthe, de moeder, had in 1928 bedrag betaald om het graf voor eeuwig te laten liggen. Het graf van Marthe de Bernoville zelf, vrouw van de kunstenaar, is helaas verwijderd.
Na het overlijden van de kunstenaar
1978
In 1978 werd een retrospectieve tentoonstelling gehouden over Brugse kunstenaars uit privé collecties, het ging door in “De Korrekelder”. De middeleeuwse kelder bestond al sinds de jaren ’60, het is ondertussen van naam veranderd en het heet nu simpelweg “De Korre”, meestal voeren ze nu theaterstukken op.
1994
Dertig jaar na het overlijden van Octave Rotsaert werd een retrospectieve tentoonstelling gehouden, over Octave Rotsaert en diens leerling Julien Schaeverbeke, in het hof van Beveren. Er werden een aantal kunstwerken geëxposeerd van de hand van Octave Rotsaert, de kunstwerkjes (vooral borstbeelden en schilderijen) werden door diens zoon Emmanuel Rotsaert overhandigd en dit begin juli 1994 aan de organisator van de tentoonstelling, en achteraf uiteraard terug bezorgd. De tentoonstelling ging door van 30 juli tot en met 14 augustus 1994. Een volledig artikel uit een krant kunt u vinden onder de rubriek van Julien Schaeverbeke.
oktober 2015
Als aandenken en blijvende eerbetoon aan de kunstenaar en zijn zoon hebben we de ligplaatsen van de grafzerken van Octave en Bernard Rotsaert laten verlengen met 50 jaar.
november 2015
Met dank aan Karel Vandendorpe en zijn broer werd in november 2015 het grafzerk van Octave machinaal opgepoetst.
Begraafplaats: heden
Octave Rotsaert ligt begraven in vak 78 nummer 6.
Bernard Rotsaert ligt begraven in vak 12 nummer 181.
Dit zijn beiden eeuwige vergunningen die gelijkgesteld zijn aan vijftig jaar volgens de wet van 20/7/1971; en die na vijftig jaar gratis moeten verlengd worden door de familie.
Octave ligt bij de oud-strijders begraven, oud-strijders zijn sowieso vrijgesteld.
Bernard Rotsaert ligt vlak naast het gigantisch graf van Guido Gezelle begraven. De ouders van Bernard hebben na het overlijden van hun zoon een eeuwige vergunning verkregen.