Woordje uitleg…

hand_boudewijn
de kunstenaar met wijlen koning Boudewijn I

Octave Rotsaert heeft heel wat nominaties en eremedailles in de wacht gesleept. Zijn eerste nominatie was de stedelijke “Valerius prijs” in 1910 te Antwerpen bij leraar-beeldhouwer Thomas Vinçotte. In 1912 kreeg hij “de prijs van de Stad Antwerpen”. Tijdens de Olympische spelen van 1921 kreeg hij een onderscheiding wegens het versieren van de tuinen. In 1923 te Parijs kreeg hij een eretitel genaamd “Français”. In 1924 was hij de bedenker en de maker van het “PAX” beeld (foto 2), een standbeeld van broeders die elkaar omhelzen, helaas toen nog in plaaster op het salon des artistes Français, in datzelfde salon kreeg hij een medaille voor zijn “PAX” werk. In 1929 kreeg hij de eretitel “eerste prijs in de beeldhouwkunst van de provincie West-Vlaanderen”. In 1932 werd hij benoemd tot leraar kunst beeldhouwen en ontleedkunde in de S.A.S.K. te Brugge, tot en met 1950. Door aandringen van dokter de Winter, kunstliefhebber, werd in 1947 het “PAX” beeld uiteindelijk in brons gegoten, bekostigd door de dokter en afgestaan aan de geneeskunde. In 1950 kreeg hij de medaille “ridder in de Kroonorde”. Tijdens de inhuldiging van het ruiterstandbeeld Albert I op zondag 30 mei 1954, kreeg Octave een stevige handdruk van wijlen koning Boudewijn I (foto 1). In 1955 kreeg hij de medaille “ridder in de Leopoldsorde” en in 1959 de medaille “officier in de Kroonorde”.

eersteprijs_rome
ongekende datum: het is een kunstwerk speciaal ontworpen voor “de prijs van Rome”.

Pax gips 01
unieke maquette van het “PAX” beeld

Overzicht van de onderscheidingen

 • 1910 – Valeriusprijs (Van Leriusprijs) [voor beeldhouwkunst]
 • 1912 – prijs van de Stad Antwerpen
 • 1921 – onderscheiding wegens het versieren van de tuinen op de Olympische spelen
 • 1923 – eervolle vermelding “Français” op het Salon van de Franse kunstenaars te Parijs
 • 1924 – herdenkingspenning de “Pax
 • 1924 – medaille in het “Grand Salon des Artistes Français”
 • 1929 – laureaat van “de Prijs voor Beeldhouwkunst v/d provincie West-Vlaanderen”
 • 1932 – benoemd tot leraar ‘beeldhouwen en ontleedkunde’ aan de SASK te Brugge
 • 1947 – PAX wordt in brons gegoten
 • 1950 – medaille ridder in de Kroonorde
 • 1954 – stevige handdruk van wijlen koning Boudewijn I
 • 1955 – medaille ridder in de Leopoldsorde
 • 1959 – medaille officier in de Kroonorde

Ridder in de Kroonorde (1950)

ridder_in_de_kroonorde_voorkant
Voorzijde
ridder_in_de_kroonorde_achterkant
Achterzijde

Ridder in de Kroonorde werd verleend bij koninklijk besluit van 6 maart 1950 (ondertekend door Karel, Prins van België, Regent van het Koninkrijk), ranginneming retroactief op 15 november 1949, op voorstel van de Minister van Openbaar Onderwijs. De eretekens werden aan Octave Rotsaert verleend in zijn hoedanigheid van beeldbouwer. Opzoekingen: B. Adriaens (Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken).


Ridder in de Leopoldsorde (1955)

leopoldsorde_voorkant
Voorzijde
leopoldsorde_achterkant
Achterzijde

Ridder in de Leopoldsorde werd verleend bij koninklijk besluit van 20 augustus 1955 (ondertekend door wijlen Koning Boudewijn), ranginneming retroactief op 15 november 1954, op voorstel van de Minister van Openbaar Onderwijs. Het zilveren kruis, met een diameter van ca. 40 mm, is opgehangen aan een wijnrood lint met een breedte van 37 mm. Het wordt door burgers in het knoopsgat en voor mensen in uniform op de borst gedragen. De eretekens werden aan Octave Rotsaert verleend in zijn hoedanigheid van beeldbouwer. Opzoekingen: Eric Tripnaux en B. Adriaens (Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken). Bron: www.orderofleopold.be.


Officier in de Kroonorde (1959)

officier_kroonorde_voorkant
Voorzijde
officier_kroonorde_achterkant
Achterzijde

Officier in de Kroonorde werd verleend bij koninklijk besluit van 18 november 1959 (ondertekend door Koning Boudewijn), ranginneming retroactief op 8 april 1959, op voorstel van de Minister van Openbare Werken en van Wederopbouw. De eretekens werden aan Octave Rotsaert verleend in zijn hoedanigheid van beeldbouwer. Opzoekingen: Eric Tripnaux en B. Adriaens (Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken).


Alle andere onderscheidingen

Dit zouden alle onderscheidingen zijn die Octave Rotsaert heeft gekregen in de loop van zijn carrière.

DSCI0187

Drie ervan staan hierboven, het gaat nml. over de volgende:
– bovenaan rechts; officier in de kroonorde
– bovenaan links; ridder in de kroonorde
– onderaan, de vierde medaille vanaf links te beginnen; ridder in de leopoldsorde

Als u meer informatie kan geven over deze medailles, gelieve dit te melden via het contactformuliertje, alvast bedankt.


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

5 opmerkingen op deze pagina

 1. Bruggeling in een andere gemeente: de “Van Lerius”, heeft een waarde van 2000 oude BEF omgerekend in euro en de tijde van nu komt dit neer op zo ‘n 1231,05 euro, is gegaan naar onze stadsgenoot Octave Rotsaert. De jaarlijkse prijs wordt uitgeschreven in het Koninklijk Instituut van Schone Kunsten te Antwerpen. Bron: Gazette van Brugge van 27 september 1909. – conclusie: de ‘Van Lerius’ prijs kreeg de kunstenaar in 1909 en niet in 1910.

 2. Prijsuitreiking en feesten op maandag 5 augustus 1907, vanaf 15.30 uur in de Beenhouwersstraat te Brugge. Octave Rotsaert, die toen nog woonde in de Beenhouwersstraat, kreeg dit jaar (1907) zes koninklijke eremedailles in de academie. bron: Gazette van Brugge van 3 augustus 1907.

 3. Heeft deze man geen onderscheidingen gekregen tijdens zijn militaire loopbaan (oorlogsvrijwilliger, overwinningsmedaille, herdenkingsmedaille ’14-’18, …)?

  1. Op dit moment weten we enkel dat hij medailles en onderscheidingen gekregen heeft voor zijn werk(en) en inzet ervan. Hoogst waarschijnlijk heeft hij een aantal medailles gekregen voor oorlogsvrijwilliger en dergelijke, hij was tijdens de Eerste Wereldoorlog vrijwilliger in het Belgisch leger. Een paar maanden na de oorlog werd hij aangesteld als docent: beeldende kunst in het I.M.I.O. te Port-Villez (Frankrijk). Het I.M.I.O. is een stichting van de Belgische overheid voor oorlogsinvaliden en wezen van de oorlog. Op de dag van vandaag is daar helaas praktisch niets meer van terug te vinden, de site waar de stichting was, is na de oorlog volledig afgebroken/ontbonden. Waarschijnlijk zijn daarover nog archieven te vinden in het Belgisch leger, maar hoe men daar aangeraakt of bekomt en waar die zijn weet ik niet. Graag had ik die documenten ook ingekeken, volgens mij zijn die archieven topgeheim.

 4. Eerste prijs in een wedstrijd voor beeldhouwkunst in 1930. In 1930 kreeg Octave de eerste prijs en een volwaardige premie van de provinciale commissie van Schone kunsten in een wedstrijd voor beeldhouwkunst. Zie ook deze link uit de krant van toen: De Ontwaking

Geef een antwoord