Gebeurtenissen tussen 1902 en 1908 (van het middelbaar naar het hoger onderwijs)

metstandresstandbeeld_album2
Octave aan ‘t werk in de Sint-Andriesabdij (Zevenkerken jaren ’30)

metruiterstandbeeld_album2
Octave met ruiterstandbeeld (jaren ’50)

Ondertussen was het gezin Rotsaert verhuisd naar de Beenhouwersstraat, niet ver van de Kreupelenstraat waar ze eerst woonden. Octave volgde zijn middelbare studies in het S.A.S.K. (Academie voor Schone Kunsten) te Brugge, waar hij van 1902 tot 1907 les volgde bij verscheidene beeldhouwers/docenten. In de afdeling steenbewerking (beeldhouwen) in 1902/1903 woonde hij de lessen “nijverheidstekenen” bij. Tijdens het schooljaar 1904/1905 volgde hij “boetseren naar het antiek kop” en “ontleedkunde” bij docent Gustaaf Pickery (een bekende Brugse beeldhouwer) en “tekenen naar het antiek kop” bij docent Pierre Raoux. Tijdens het schooljaar 1906/1907 volgde hij hogere opleidingen “boetseren loofwerk” bij Gustaaf Pickery en Oscar de Breuck, “historische samenstelling” en “tekenen naar het leven” bij Edmond van Hove en uiteindelijk “ontleedkunde” en “boetseren naar het leven” bij Gustaaf Pickery. Tijdens zijn middelbare opleiding in het S.A.S.K. (Academie voor Schone Kunsten) te Brugge behaalde hij zes van de hoogste onderscheidingen met daarbij nog eens vier koninklijke eremedailles, hij was immers een voorbeeldige student. Sedert 1905 nam hij deel aan de ‘Driejaarlijkse’ wereldtentoonstelling, de wereldtentoonstelling van 1905 ging door in Luik. Op de “Driejaarlijkse” konden kunstenaars hun kunstwerken exposeren voor het grote publiek. Omdat hij veel onderscheidingen had in het middelbaar, besliste hij om in 1908 zijn hogere studies verder te zetten in het H.I.S.K. (Hoger Instituut van Schone Kunsten – Vlaanderen) in Antwerpen onder leiding van baron Thomas Vinçotte (1850-1925), hij zal dus in Antwerpen zijn opleiding beëindigen in 1913.Gebeurtenissen tussen 1909 en 1913 (van een hogere opleiding naar een volwaardig kunstenaar)

opbezoekbijsabine_album2
Octave op bezoek bij Sabine (jaren ’50)

octavemetkop_album2
Octave met kop van het ruiterstandbeeld (jaren ’50)

In 1909 en 1912 streed hij mee voor “de Prijs van Rome” voor beeldhouwkunst, hij kwam niet verder dan de voorbereidende. In 1919 deed hij voor de derde keer mee en geraakte tot aan de definitieve wedstrijd, maar behaalde helaas geen prijs. 1910 werd een gunstig jaar voor onze kunstenaar. Op de ‘Driejaarlijkse’ werd hij gespot door Robin Bourdelle waarna hij een uitnodiging kreeg, om deel te nemen aan het “Grand Salon des Artistes Français” te Parijs. Hij nam deze met veel fierheid aan en in datzelfde “Grand Salon des Artistes Français” kreeg hij een onderscheiding, hij mocht naar huis met de Valeriusprijs (Van Leriusprijs). Tijdens zijn verblijf te Antwerpen kreeg hij in 1912 “de prijs van de Stad Antwerpen”, en dit tijdens zijn studies bij baron en docent Thomas Vinçotte. De docent mocht blij zijn met zo ‘n talent als Octave Rotsaert. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog bracht Octave Rotsaert samen met een leerling verscheidene maanden door in de abdij van Maredsous, waar hij in bewondering geraakte voor het leven van de monniken. Hij ontwierp tijdens zijn verblijf in de abdij de borstbeelden van: “Abt van Maredsous”, “monikken in gebed”, “dom columba marmion” en “tegenwoordigheid gods”. Ook schetsen en tekeningen hoorden daarbij.

In 2006 ontkende de abdij van Maredsous met klem het verhaal terwijl ze in 2013 bevestigd heeft dat de kunstenaar wel een geruime tijd verbleef in de kunstschool van de abdij. Tot op vandaag wil de abdij niet meewerken met ons, wij vragen ons af waarom. Uiteindelijk zijn er genoeg aanwijzingen, getuigenissen en bewijzen.Twee tekeningen uit 1911

prinsengracht1911_02_album02
Prinsengracht Amsterdam –
1911

prinsengracht1911_01_album01
Prinsengracht Amsterdam –
1911

Op deze tekeningen (hierboven), in een glazen omkadering, zien we de eerste werken van de kunstenaar, het werd getekend in de winterperiode, de exacte datum was 27 december 1911, zicht op de prinsengracht in Amsterdam, toen was Octave Rotsaert in opleiding in Antwerpen bij baron Thomas Vinçotte waar hij een hogere opleiding genoot. De tekeningen werden voor een tentoonstelling gemaakt, er hangt een lotnummer op de achterzijde van het kader.Ontwerp van een fontein – voorjaar 1913

scannen0083

We zijn in het bezit gekomen van een officieel document van stad Antwerpen gericht aan onze kunstenaar. Het betreft hier een goedkeuring om een fontein te ontwerpen voor een Hogeschool in de Lange Gasthuisstraat te Antwerpen. De fontein zou op de koer van de hogeschool komen te staan, tegen het struikgewas. Het document werd getekend door de bureel overste van de stad. Het document werd opgestuurd eind 1912; wij vermoeden dat in het voorjaar van 1913 de fontein werd gemaakt en geplaatst op de afgesproken plaats.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord