Hij trouwde met de Parijse Marthe de Bernoville

marthe_01_album01
Marthe in haar jonge jaren getekend +- 1917

Tijdens zijn verblijf in Frankrijk, exposeerde de kunstenaar ook in verscheidene tentoonstellingsruimtes rondom Parijs. Daar merkte hij de mooie Française Marthe de Bernoville op, een meisje uit Le Havre.

marthe_03_album01
Marthe in haar jonge jaren geschilderd +- 1920

Van het ene kwam het andere en zo trouwden ze op dinsdag 30 januari 1917, zij was van adellijke komaf. De student van Octave, Julien Schaeverbeke, hielp hem met het samenstellen van zijn trouwkostuum, dit werd dan uiteraard een legeruniform. Ze trouwden tijdens de Eerste Wereldoorlog te Parijs, toch iets positiefs tijdens een grote Wereldoorlog.

De kunstenaar hield erg veel van haar, de komende jaren zou Marthe een aantal keer als model staan voor zijn meesterlijke schetsen en tekeningen, hij tekende haar met liefde. Het koppeltje ging in Jeufosse wonen, een dorpje niet ver van het kamp, waar Octave les gaf. Ze huurden een zolder van een groot huis bij mevrouw Constance. Iedereen hielp mee om de grote zolder wat leefbaarder te maken. Ook zijn student, Julien Schaeverbeke, was erbij. De grote zolder werd verdeeld in kamers, er was een roze kamer, een groene kamer, naargelang de kleur van het behangpapier die beschikbaar was.

marthe_02_album01
Marthe iets ouder getekend +- 1940

marthe_met_kleinkinderen_album01
Marthe met kleinkinderen van Emmanuel Rotsaert, jaren ’60 (van links naar rechts: (a) ?, (b) Thérése Rotsaert, (c) Luc Rotsaert, (d) Marthe de Bernoville)


Eerste zoon werd geboren in 1917

emmanuel_rotsaert_album1
Emmanuel Rotsaert en Aline Vanderbeke tijdens de Tweede Wereldoorlog.

geboorte_album011
hier zien we het koppel (Emmanuel Rotsaert en Aline Vanderbeke) in 1977, tijdens de doop van één van hun kleinkinderen.
schilderijtje_1917_01
schilderijtje, plaats waar zoon Emmanuel werd geboren, op hout geschilderd.

Na hun trouw was er al gauw een kindje op komst, Julien en Octave metsten een schouw om de kamers goed te kunnen verwarmen, zonder medeweten van de huisbazin die nogal redelijk streng was. Ze hadden één nacht nodig om de schouw te plaatsen. Uiteindelijk 11 maanden na hun trouw, op zaterdag 8 december 1917 werd hun eerste zoon “Emmanuel Rotsaert” geboren, op de zolder van het grote huis in Jeufosse (Frankrijk). Zelfs na de Eerste Wereldoorlog verbleef het gezin ‘Rotsaert – de Bernoville’ een geruime tijd in Frankrijk. Voor de gelegenheid van de geboorte van zijn zoon, Emmanuel, werd dit schilderijtje, in 1917 (zie foto’s hieronder), geschilderd op hout.

achterkant schilderijtje, tekst en handtekening van Octave zelf!

Het schilderijtje werd daarna overhandigd aan de heer Coursier en mevrouw Constance, huisbazen van de familie ‘Rotsaert – de Bernoville’, tijdens zijn verblijf in Jeufosse. Het huis op het schilderijtje is wel degelijk het gehuurd huis in Jeufosse waar de zoon van Octave werd geboren. Toen Octave Rotsaert terug keerde naar Brugge, kreeg hij om de een of andere duistere reden het houten schilderijtje terug, het was normaal bedoeld voor de huisbaas in Jeufosse. Na het overlijden van de kunstenaar in 1964 kreeg de zoon, Emmanuel Rotsaert, het schilderijtje overhandigd, het is duidelijk dat er een familiale band is met dit kunstwerkje, uiteindelijk was dit de afbeelding van de geboorteplaats van de eerste zoon.

schilderijtje_1917_01_album
schilderijtje, plaats waar zoon Emmanuel werd geboren, op hout geschilderd.

schilderijtje_1917_02_album
achterkant schilderijtje, tekst en handtekening van Octave zelf!

Uitleg restauratie van het schilderijtje: door de jaren heen is het schilderijtje niet meer zo mooi als voorheen, ik heb een foto genomen van het schilderijtje en nadien softwarematig, met een speciaal programma gerestaureerd. Ik heb het contrast verbeterd en wat lichter gemaakt, zodat het zoals voorheen was. (ps: dit schildertijtje datteert van 1917, het is praktisch een eeuw oud).

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Eén opmerking op deze pagina

  1. De titel zou moeten aangepast worden naar: Hij trouwde met Marthe de Bernoville, afkomstig uit Le Havre. Ze was afkomstig uit Le Havre en niet uit Parijs. Octave heeft Marthe leren kennen in Parijs, dat klopt wel.

Geef een antwoord