Tijdens de bezetting

herfstinvlaanderen_album
Schets uit ‘Herfst in Vlaanderen’ – 1944

deniseschaeverbeke
Denise Schaeverbeke

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (’40-’45) is niet zoveel geweten over de kunstenaar, kranten mochten destijds geen publicaties meer uitvoeren, op bevel van de bezetter. Wel kunnen we mee geven dat de kunstenaar, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog, nog altijd vast benoemd was als leraar in het S.A.S.K. te Brugge en dit tot aan zijn pensioen.

Octave was niet enkel een beeldhouwer maar ook een goede kunstschilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het moeilijk om aan goede olieverf te geraken. De kwaliteit van de verf die in België werd verkocht verkleurde na een tijdje en dus moesten de kunstenaars ergens anders olieverf kopen, de enige goede verf werd in Nederland verkocht. Helaas kon men niet zomaar naar Sluis fietsen, dit kwam door het ‘Sperrgebiet’. Dit is een gebied dat ontoegankelijk is gemaakt voor gewone burgers, dit kwam omdat het Duitse leger een invasie verwachtte vanuit Engeland. Daardoor ontwikkelde het Duitse leger een verdedigingslinie met name de ‘Atlantikwall’, vrijwel langs de hele Noordzeekust in Europa. Vele gebieden vielen daaronder en bewoners ervan moesten geëvacueerd worden naar het achterland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ruilhandel terug in, mensen hadden praktisch geen geld en daarom ruilden ze goederen en (of) producten met elkaar.

Denise Schaeverbeke, dochter van Julien Schaeverbeke, hield tijdens de Tweede Wereldoorlog een poëzieboekje (een soort dagboek) bij. In dit poëzieboekje konden verscheidene kunstenaars en kennissen een gedicht of poëzie schrijven, er was ook plaats voor schetsen en tekeningen. Ook Octave Rotsaert werd gevraagd een schets te maken. De schets van een landschap met boerderij werd op 2 maart 1944 getekend, met als opschrift: “herfst in Vlaanderen”. In deze schets kan je afleiden dat kwaad geschied is, het werd tijd dat de oorlog stilletjes aan voorbij zou zijn.

Octave was een krak wat betreft het tekenen en schilderen van landschappen en boerderijen. Een unieke en nog nooit eerder gepubliceerde schets van de kunstenaar, in een privé collectie van Denise Schaeverbeke met dank aan Karel Vandendorpe.

Een tijdgenoot van de kunstenaar, D. Rommens schreef het volgende over Octave: “Je kijkt naar zijn tekeningen, portretten of borstbeelden… en je bent verkocht. Rotsaert was de kunstenaar van zijn tijd. Hij vereeuwigd de gezichten en zielen van de menigte en dit van alle leeftijden, rassen of religies. Bekijk eens de volgende tekeningen: Lady Bagot, de gravin van Grammont en of prins Alex van Teck. We mogen zeker en vast ‘het pax beeld’ en of ‘het standbeeld Sint-Andréas’ niet vergeten, want dit zijn echt sublieme werken. Ik heb veel respect voor deze kunstenaar.” Vertaald naar het Nederlands door de beheerder van deze website uit het artikel “Un maître d’aujourd’hui: Octave Rotsaert” uit 1938.Kerstkaartje van Dom Pierre Célestin Lou in 1944

scannen0002
Voorzijde kerstkaartje – “Het ontwaken van de Chinese leeuw” is een bas-reliëf van M. Mathieu Tchang Tchong-Jen.

scannen0001_kleiner
Achterzijde kerstkaartje gericht aan de familie Rotsaert. 1944-1945.

Dit is een kerstkaartje van Dom Pierre Celestin Lou gericht aan de kunstenaar en zijn vrouw. Het lijkt vrij katholiek, niet te verwonderen want het werd door een bekende Chinese broeder geschreven vanuit de abdij van Zevenkerken. Onze kunstenaar heeft in 1937 een borstbeeld ontworpen als eerbetoon aan deze bekende Chinese broeder. Het opschrift op de achterkant van het kerstkaartje luidt: “Aan de heer en mevrouw Rotsaert – Bernoville. Mijn beste wensen, geluk, goede gezondheid en gebeden ter gelegenheid van Kerstmis en Nieuwjaar. Pierre Célestin Lou Tseng-Tsiang. kerstmis 1944 – 1945 abdij van Sint-André.”.Gedenkplaat Egide Strubbe in 1945

egide_strubbe_01
gedenkplaat Egide Strubbe

egide_strubbe_03
unieke beelden, aanwezigheid van de kunstenaar op de plechtigheid

Begin jaren ’45 werd de kunstenaar gevraagd om een gedenkplaat te maken van Egide Strubbe. Op 15 oktober 1945 werd de gedenkplaat van Egide Strubbe een feit. De kunstenaar was ook aanwezig op de plechtigheid, unieke en exclusieve beelden hierboven. Egide Strubbe (1906-1944) was ambtenaar van de belastingen van West-Vlaanderen. Hij was actief lid van de weerstandsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zal aangehouden en getransporteerd worden in 1942 naar het kamp van Wolfenbüttel. Hij wordt in het kamp onthoofd op 15 juni 1944, met nog 16 andere strijdmakkers.In de plaats van de bezetter kwamen er buffels

maquette_buffels_01_album
Maquette van de buffels, ontworpen in 1946

buffels_foto_01_album
de kunstenaar met de maquette van de buffels

In 1946 heeft het gemeentebestuur van Brugge de kunstenaar gevraagd om twee bronzen buffels te ontwerpen, ter ere van de Canadese divisies die Brugge bevrijdden van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, de twee buffels zouden op de nieuwe brug komen, aan de Leopold-I-laan, dus op de Canadabrug, in de volksmond ‘de buffelbrug‘ genaamd. Het zouden levensgrootte buffels worden, zinnebeeld van de Manitoba Dragoons. De bronzen buffels zijn ongeveer 2 meter hoog en ze staan allebei op een voetstuk. Toen de brug heropgebouwd was, eind jaren ’40, heette de brug officieel “de Canadabrug“, door de plaatselijke bevolking wordt de brug tot op heden, “de buffelbrug” genoemd. Dankzij de Canadezen werd op 12 september 1944, via deze brug de stad bevrijd.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord