Inhuldiging bronzen buffels op de Canadabrug in 1948

buffels_album
buffels op de Canadabrug (2006)

buffels_foto_02_album
deze foto datteert van 1948, buffels op de Canadabrug

Op 12 september 1948 werden de twee bronzen buffels en de beelden op de Canadabrug , ingehuldigd. De bevrijdingsfeesten werden besloten met een tuinfeest en prachtig vuurwerk afgeschoten nabij de Canadabrug, in aanwezigheid van heel wat Canadezen en oud-strijders. De brug zelf was mooi versierd, met natuurlijk het kunst- en beeldhouwwerk van meester Rotsaert, de twee prachtige bizons, uitgevoerd in brons en geplaatst op een arduinen sokkel. Ze werden er geplaatst ter herinnering aan de bevrijding van Brugge op 12 september 1944 door de Canadezen van de 12th Manitoba Dragoons. De twee bronzen buffels zijn sinds 2010 als beschermd monument geklasseerd.



Maurits Sabbe‘s borstbeeld tijdens 1949

art_01_foto_01_album
Borstbeeld Maurits Sabbe, bij de kunstenaar thuis

art_02_foto_03_album
Maquette van het standbeeld, bij de kunstenaar thuis

Onze kunstenaar kreeg opdracht de uitvoering van het “Maurits Sabbe” borstbeeld waar te maken. Voor de gehele uitvoering was de stadsarchitect Koekelbergh van dienst. Het borstbeeld werd op 5/4 levensgrootte, in zuiver brons, met een voetstuk in arduin opgesteld. Er werden vier maquettes aan het schepencollege voorgesteld, ze werden allemaal door onze kunstenaar gemaakt, hij was goed gekend in zijn geboortestad, ook omdat hij zoveel realisaties op zijn kerfstok had. Op 20 september 1949 werd beslist het standbeeld achteraf aan de stad af te staan, zoals dit trouwens de gewoonte was. Op 22 juli 1949 kregen ze toelating om het borstbeeld van Maurits Sabbe, op het driehoekig pleintje nabij het Sashuis, op de Wijngaardplaats, op te stellen, waar het nog altijd is opgesteld. Het ontwerp werd opgemaakt op 6 oktober 1949. De inhuldiging van het borstbeeld volgt (zie volgende pagina).



Kunstwerk ter nagedachtenis van de gefusilleerden in ’49

kerkhof_assebroek_01_album
Kunstwerk le fusillé op het kerkhof van Steenbrugge

kerkhof_assebroek_02_album
Kunstwerk le fusillé op het kerkhof van Steenbrugge

Eind 1949 kreeg onze kunstenaar opdracht een standbeeld te maken voor de begraafplaats Pro Patria van het stedelijke kerkhof te Steenbrugge (Assebroek). Op deze plaats rusten de burgerlijke slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit standbeeld genaamd “le fusillé” werd achteraan op de begraafplaats gevestigd. Wij bemerken dat er geen handtekening staat op dit beeld, uit verscheidene bronnen zijn wij teweten gekomen dat dit werk wel degelijk van de hand van de kunstenaar is. Het stelt een krijgsgevangene uit een concentratiekomp voor. Het hoofd fier rechtop, de gelaatsuitdrukking zuiver en sereen, de kampbroek sjofel over de knokige ledematen, binnen enkele ogenblikken wordt deze gevangene gefusilleerd. Misschien een belangrijk bericht, op hetzelfde kerkhof rusten de kunstenaar Octave Rotsaert, en zijn zoon Bernard Rotsaert.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord