Ruiterstandbeeld Albert I in veldkledij

maq_ruiterstandbeeld_02_map
maquette ruiterstandbeeld (1951)

ruiterstandbeeld_map
ruiterstandbeeld (1954)

Op 8 juni 1951 kreeg Octave Rotsaert de opdracht een bronzen ruiterstandbeeld van koning Albert I in veldkledij, op voetstuk van natuursteen, te leveren en te plaatsen langs de Koning Albertlaan. Vooraf moest hij een maquette ter goedkeuring voorstellen, vele maquettes werden gemaakt en voorgesteld. Nadat de goedkeuring ervan door de onderscheidende instanties bekomen was, moest hij een prijsofferte ter aanvaarding voorleggen. Het liep niet van een leien dakje, het was een immens beeld dat gerealiseerd moest worden, daardoor moest de privéwoning van de kunstenaar aangepast worden aan het beeld, zodoende dat het in zijn originele staat gerealiseerd en geplaatst kon worden. Door al die problemen duurde het jaren voor het ruiterstandbeeld een feit werd, uiteindelijk werd het ruiterstandbeeld op 30 mei 1954 ingehuldigd. Koning Boudewijn I kwam om 16 u. aan, uit het station van Brugge. Na de plechtigheid sprak hij met meester Octave Rotsaert. Na de plechtigheid van 1954 werd het tijd voor een reis van zes weken naar Spanje. In 1955 kreeg de kunstenaar een onderscheiding, hij werd benoemd tot “Ridder in de Leopoldsorde”. In zijn atelier in het Tempelhof 10 te Sint-Pieters Brugge was het monumentale leven voelbaar. De ruimte stond er open voor de grootste opdrachten en wellicht, omdat hij Brugge trouw bleef en minder de openbare aandacht naar zich toe trok, bleven sommige grote opdrachten uit.Kunstwerken ter nagedachtenis aan de ex-burgemeester van Brugge

vanhoestenberghe_standbeeld_album
borstbeeld van Victor Van Hoestenberghe

victorvanhoestenberghe_medaille_album
medaille van Victor Van Hoestenberghe
fishcompany_01_album
het boekje van de Fish Company

In 1953 kreeg de kunstenaar opdracht om een bronzen borstbeeld te maken van oud-burgemeester van Brugge, Victor Van Hoestenberghe. In 1924 werd hij burgemeester van Brugge en afgezet door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

fishcompany_02_album
het boekje van de Fish Company

In datzelfde jaar (1953) werd een boekje op de markt gebracht door de Fish Company, toen nog een bekende Belgische verdeler van medailles. Het boekje werd gedrukt voor de gelegenheid van de honderdste verjaardag van het bedrijf. Het boekje bestaat uit vijftien pagina’s met elks twee medailles (voor -en achterzijde) waar ook Octave Rotsaert een plaatsje kreeg met de medaille van ex-burgemeester Victor Van Hoestenberghe. Het boekje heet “quelques médailles d’art”.

 

 

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord