Woordje vooraf, over de kunstenaar…

Welkom op de officiële website van Octave Rotsaert (geboren op 21 juli 1885 – overleden op 26 maart 1964), hij was een bekende Brugse kunstbeeldhouwer -en schilder van de 20ste eeuw. Hij was de man achter Maurits Sabbe‘s borstbeeld en het ruiterstandbeeld van wijlen Koning Albert I. Tijdens de onthulling van het ruiterstandbeeld heeft de kunstenaar wijlen koning Boudewijn I ontmoet, nadien kreeg hij eremedailles voor zijn verdienstelijke werken. De kunstenaar bleef Brugge trouw, zo bleven grotere kunstwerken uit, volgens kunstliefhebbers ging hij op wereldniveau een zeer gunstige carrière tegemoet.

Geschiedenis van deze website…

In 2000 besloot de webmaster van deze website om iets te gaan doen met de informatie en de krantenknipsels die hij toen in zijn bezit had. Na lange research kwam er een website over Octave Rotsaert, de enige officiële, op het internet was er in die periode niets terug te vinden over deze kunstenaar. Het is zeer belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verspreiden via het internet, het is een modern, een snel en zeer gemakkelijk medium. Onze website is dan ook aangesloten bij de cultuurdatabank van de overheid. Deze website gaat dan ook zijn dertienjarig bestaan in dit jaar. Begin 2013 werd de website geteisterd door hackers, daarmee besloten we een volledig nieuwe website te creëren met een volledig nieuw CMS systeem. We zouden dan ook afstappen van Joomla, waar we jaren mee gewerkt hebben, doordat ze de oudere versies niet meer ondersteunen en voorzien van nieuwe updates, was onze beslissing snel genomen, om over te stappen naar een nieuw CMS systeem, dit is dan WordPress geworden. Aangezien dit CMS systeem door vele websites wordt gebruikt, was onze keuze snel gemaakt. Nieuw is de kruimelpad (breadcrumbs in het Engels) pad, het toont het hiërarchische pad vanaf de website tot de pagina die u op dat moment bekijkt. Ook nieuw is als u een artikel leest, en u wilt terug naar boven gaan, dan hoeft u niet meer met uw muis te scrollen naar boven, u klikt heel éénvoudig met uw linkermuisknop op dit naarboven icoontje, rechtsonder. Rechtsboven ziet u “Korte gebeurtenissen”, daar krijgt u korte berichtjes van belangrijke gebeurtenissen tijdens zijn leven.

Home »Hoofdpagina »Inleiding »Inleiding
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website voorjaar 2016
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website voorjaar 2016
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website midden 2016
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website 2002
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website in 2013
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website voorjaar 2015
Uitzicht website
Uitzicht website
screenshot website najaar 2015-voorjaar 2016

2013 was een enorm druk jaar voor de webmaster, hij heeft de website een volledige nieuwe facelift gegeven, artikels werden nagezien en waar nodig aangepast, de website werd volledig geoptimaliseerd en aangepast naar nieuwe normen, veiligheid werd een topprioriteit voor onze website. Alhoewel er hier en daar nog aanpassingen nodig zijn, zijn we uiteindelijk toch tevreden met het eindresultaat.

TIP: de biografie is echt een aanrader, de memoires van Octave Rotsaert, deze hebben we begin 2013 volledig opnieuw bekeken en bijgewerkt op correctheid waar nodig, ook werden nieuwe details en belangrijke gebeurtenissen toegevoegd.

Over de teksten en foto’s…

Een klein woordje over de foto’s en de teksten, de foto’s en de teksten die op onze website staan zijn volledig legaal, we hebben van derden toestemming gekregen om deze te mogen publiceren, sommige teksten werden door de webmaster samengesteld en of door derden; uiteraard ook foto’s van standbeelden. Die vallen ook onder de bescherming van de auteur. Als u een foto of een tekst wil gebruiken, gelieve eerst de beheerder van deze website te contacteren via het contactformuliertje die je terugvindt op de website.

Een woordje van dank aan…

Wij danken alle personen en organisaties die ons geholpen hebben bij het zoeken naar informatie, foto’s en krantenartikels, om van deze website een volwaardige website te maken. Hartelijk dank aan familieleden: Monique Rotsaert, Paul Rotsaert, Colette Rotsaert en Gérard Van Houcke. Met dank voor de financiële steun, voor het aankopen van de filmpjes bij het VRT archief: Luc Rotsaert. Ik dank ook de heer Ewald Vancoppenolle, mevrouw Yvette Kemel, de abdij van Zevenkerke, de Vlaamse Museumvereniging en Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie te Nederland en ook Eric Tripnaux en B. Adriaens van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Ik dank ook Karel Vandendorpe en Louise Schaeverbeke die mij heel wat informatie gegeven hebben over het leven van Octave en zijn broers, en uiteraard over zijn werken. Aan Kim Jansens voor het nalezen van de teksten. Aan Cédric en Céline De Wit voor de informatie over hun moeder Colette Rotsaert.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.