colette_rotsaert01
het ouderlijkhuis van Colette Rotsaert.

Geboren op 15-12-1946 en overleden op 21-11-2010. Zij was de dochter van Emmanuel Rotsaert (zoon van Octave Rotsaert) en Aline Vanderbeke. Tijdens haar jeugd bracht ze veel tijd door bij haar grootvader, Octave. Daar leerde ze de kneepjes van het vak. Het artistiek schilderwerk was haar passie.

Toen we begonnen met de opbouw van deze website was Colette enorm enthousiast, ze had immers tijdens haar vakantiedagen enorm veel tijd doorgebracht bij haar grootvader, de bekende Brugse kunstenaar. Sommige kleinkinderen zoals o.a. Colette en Luc hadden het geluk om hun grootvader aan ‘t werk te zien.

Op 2 november 2008 schreef ze een artikel speciaal voor onze website, dit is haar (origineel geschreven) bijdrage:

“Het leven van onze grootvader. Mijn grootvader (Octave Rotsaert) had nog een kindje van 9 jaar en verongelukt door een auto die hem heeft aangegrepen door het feit dat hij de hand van z’n moeder heeft losgelaten aldusdanig was hij door een auto gegrepen en was hij op slag dood. Dit was een enorme schok voor m’n grootmoeder en m’n grootvader, in die tijd. Ik Colette was als klein meisje de enigste van de familie die steeds in z’n atelier vertoefde, en wilde boetseren. Ik had later wel een grote kunstenares kunnen zijn maar over drie generaties vonden de ouders dat niet nodig dat een meisje die weg uitging, enkel jongens moesten werken vond m’n moeder, dat was éénmaal vroeger, in die tijd. Op school, in het lager onderwijs, herrinner ik mij nog tot zeer goed dat ik de tekeningen, bedoelt voor de examens, moest afwerken van m’n mede-studenten, tja, de dokter, de inspectie, de nonnen, de oversten hadden zoveel respect voor m’n werken dat ze regelmatig kwamen kijken want ik was steeds bezig aan het tekenen zelfs in de klas. We mogen niet vergeten dat onze grootvader in Parijs lange tijd heeft gestudeerd aan de Academie met bekende naam en veel eerste prijzen heeft weggesleept. Daar staan immers ook vele statuten van Octave Rotsaert in verscheidene musua (te Parijs), aldaar eveneens bij de paters Benedictijnen te St-Andries (Brugge) is er een musuem met al vele stukken van z’n mooie werken te bezichtigen voor het publiek sinds enige jaren. Hierbij wil ik nog zeggen dat mijn grootvader tijdens zijn studentejaren in Parijs zijn echtgenote heeft leren kennen onder de naam “de Bernoville”, van adelijke afkomst. M’n grootmoeder was een hele mooie vrouw en heel karakteristiek van gezicht. Ik dank hartelijk m’n neef Manu die alle stambomen heeft opgesteld en vooral alle informatie over onze lieve grootvader, die jammer genoeg er niet meer is. Dankzij onze lieve neef kunnen we dat allemaal doorgeven aan onze kinderen en weten we nu veel meer over onze dierbare grootvader. Nogmaals hartelijk bedankt lieve neef.”

colette_rotsaert_002
Colette Rotsaert

Wij danken haar, voor haar bijdrage en getuigenis. Dit is een meerwaarde voor deze website. Rust in vrede (tante) Colette.

colette_rotsaert_003
Colette Rotsaert

De schilderwerken van haar hand zijn echt subliem, iedereen kan zo zien dat ze familie is van de bekende Brugse kunstenaar Octave Rotsaert. Helaas mocht ze geen artistieke carrière opbouwen van haar moeder. Als man mocht men verschillende wegen uit, in de jaren ’60 werd dit ten zeerste afgeraden aan vrouwen. Het was een andere tijdperk, die wij niet kunnen vergelijken. Wij zijn ervan overtuigd dat Colette een zeer goede carrière kon opbouwen, als we kijken naar de karakteristieke schilderwerken die ze heeft ontworpen. Een job van een professionele kunstenares die wij eeuwig zullen prijzen. Bij haar kunstwerken kunt u verscheidene mooie schilderijen bekijken.

Door: Colette Rotsaert en M. Lootens (2008-2013)

Bekijk op de volgende pagina een paar kunstwerken van Colette Rotsaert.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

2 opmerkingen op deze pagina

  1. Heb collete gekend in de jaren 70 ben haar toen uit het oog verloren,was een lieve warme vrouw,spijtig dat ze er niet meer is.Waar is ze begraven,of is ze gecremeerd?kan mij iemand helpen?dank bij voorbaat…

Geef een antwoord