Terug naar de oorsprong…

geboorteplaats_emmanuel_01
Schilderij door Octave Rotsaert

Met dank aan de trouw van Luc Rotsaert en Marianne Van der Meeren op 17 augustus 2013 konden we meer informatie verkrijgen over de familie “Rotsaert”. Marc Rotsaert, de broer van Luc Rotsaert, is hertrouwd met Marie Madeleine in een pittoresk dorpje te Frankrijk. Het dorpje heet Jeufosse, waar zijn vader, Emmanuel Rotsaert, in 1917 geboren werd. Jeufosse werd met opzet gekozen om te trouwen, terug naar de oorsprong van de familie “Rotsaert”.

Met dank aan informatie op deze website konden Marc en Marie Madeleine teruggaan in de tijd. Met een foto van een schilderijtje en wat informatie gingen ze opzoekingen doen in de gemeente Jeufosse. Jeufosse is met zijn 432 inwoners een kleine gemeente in het departement Yvelines te Frankrijk en ligt pal onder Port-Villez , waar het kamp van het I.M.I.O. (Institut Militaire Belge des Mutilés, Invalides et Orphelins de la Guerre) gevestigd was, en waar Octave Rotsaert werkte. Er zijn helaas géén restanten meer overgebleven van het I.M.I.O. op het terrein te Port-Villez, wij vermoeden dat er wel archieven moeten bestaan bij de Belgische overheid.

Tijdens de opzoekingen hadden ze hulp gevraagd aan de vrouwelijke burgemeester van Jeufosse, om het geboortehuis (en plaats) van Emmanuel, te lokaliseren. Ze kregen nauwelijks hulp en medewerking van de gemeentelijke ambtenaren. Tot op heden hebben ze het huis (en of plaats) nog niet terug gevonden, mits Jeufosse een klein dorpje is.

Het was zelfs zo erg dat ze van de plaatselijke ambtenaren geen toestemming kregen om in Jeufosse te trouwen, mits ze geen inwoners waren van de gemeente. Maar via kennissen van Marie Madeleine hebben ze hun slag thuis gehaald, ze zijn uiteindelijk toch getrouwd in Jeufosse, met tegenzin van de burgemeester en haar medewerkers.

Het was een kleine maar mooie trouw, nadien zijn ze met de burgemeester van Jeufosse gaan eten, niet tegenstaande dat ze zo moeilijk deed over de trouw.

De opzoekingen zijn niet voor niets geweest, Marc en Marie Madeleine hebben een paar documenten teruggevonden in Jeufosse onder andere: de geboorte akte van Emmanuel, waar ze toch heel lang moesten op wachten, in de gemeente vonden ze eerst de geboorte akte van Emmanuel niet terug.

(door: M. Lootens met dank aan Marc Rotsaert – augustus 2013)

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord