1. Oorsprong van zijn passie voor geneeskunde, kunst en cultuur

De in Zwevegem geboren Arthur De Winter (1858 – 1942) was gehuwd met de Brugse Prudence Van Keirsbilck (1862 – 1949). Samen hadden ze een bakkerij op de hoek van de Sint-Amandstraat en de Korte Zilverstraat (later uitgebaat door hun zoon Michel, die nadien zelf opgevolgd werd door Arthur ’s kleinzoon Louis, bekend niet alleen voor zijn brood maar ook voor zijn waterskikunsten over de hele wereld).

Van de 6 kinderen, waarvan 1 dochter Maria, was Louis De Winter de oudste. Al vroeg gaf hij blijk van een scherpe geest en een grote werklust. Daarom krijgt hij van zijn vooruitziende ouders, als bakkerszoon en ondanks de omvang van het gezin, de unieke kans om verder te studeren aan het Sint-Lodewijkscollege (om de hoek in de Zilverstraat) en nadien aan de universiteit in Gent.

Doodsprentjes van Arthur De Winter en Prudence Van Keirsbilck.

Waarom koos Louis ervoor om geneeskunde te studeren?

Zoals gezegd was zijn vader Arthur geboren in Zwevegem, tegen de Franse grens. Een tak van de De Winter ’s leefde over de “schreve”, meer bepaald in Valenciennes en Bailleul. Met die Franse familie heeft de in Brugge verblijvende Arthur steeds nauw kontact blijven houden: men kwam regelmatig bij elkaar op bezoek. Louis ging zo van jongs af regelmatig op vakantie bij zijn Franse familie. Daar werd hij geconfronteerd met een andere wereld. De wereld van zijn nonkels en neven waaronder Oscar De Winter, een apotheker met een hoog sociaal aanzien en met een verfijnde levensstijl en Pharaon De Winter die toen een gerenommeerd kunstschilder en Professor – Directeur van de Ecole des Beaux Arts van Rijsel was. Bij hen ontdekte Louis welke meerwaarde cultuur en een diploma in een mensenleven kunnen betekenen. Niet alleen qua intellectuele voldoening, en kansen tot het nemen van sociale verantwoordelijkheid, maar ook qua materiële en sociale status.

De Franse familietak straalde af op Louis en werd voor hem het te volgen voorbeeld. Hij begon een even verrassende (rekening houdend met zijn Brugse roots) als onbegrensde nieuwsgierigheid aan de dag te leggen voor wetenschappen, kunst en cultuur. Het voorbeeld van Oscar en Pharaon wees de weg naar schitterende medische studies gevolgd door een sociaal geïnspireerde loopbaan als hart- en longspecialist. Zijn ondertussen verworven sociale en financiële status gaven hem al gauw de mogelijkheid om ook zijn interesse voor kunst en cultuur, zoals ingeblazen door Oscar en Pharaon, waar te maken.

Door Christian Daems.


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord