4. Louis De Winter als Mecenas

4.4. Albert Goethals (1885 – 1973)

albertgoethals_handtekening
Handtekening van Albert Goethals.

Volgens de kleinzoon (Christian Daems) van dokter De Winter zou dit de viervuldigheid zijn geweest van de dokter, met name: Rotsaert, de Ghelderode, Jamar en Goethals. Octave Rotsaert kende Albert Goethals althans via de dokter.

albertgoethals_stadszicht
Straatbeeld in litho.

Tussen 1901 en 1910 studeerde Albert aan de Brugse academie, waar ook Octave op datzelfde moment een opleiding volgde. Tussen 1905 en 1906 studeerde hij aan de kunstacademie te Brussel. Hij trad, als oorlogsvrijwilliger in 1914, op als tolk (Engels-Nederlands / Nederlands-Engels) aan het IJzerfront, om de communicatie wat vlotter te doen laten lopen tussen de Britten en de Vlamingen.

Na de Eerste Wereldoorlog, in 1924 werd hij aangesteld als docent aan de Nijverheidsschool te Brugge. Albert Goethals was schilder, tekenaar, lithograaf en etser. Hij verwierf vooral bekendheid als etser van Brugse stadshoekjes maar schilderde en tekende ook Brugse straten, pleinen en huizen met zachte kleuren. Illustreerde in 1941 “in de stille stede” (J. Schepens) met veertig litho’s van Brugge, publiceerde ca. 1950 een album met tien etsen voor de Rotary te Brugge. Vermeld in het “Lexicon van West-Vlaamse Beeldende Kunsetnaars II”, BAS I en III.

albertgoethals_oostende1950
Oostende 1950.

Door Manuel Lootens met dank aan Christian Daems.


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord