huwelijksfoto
huwelijksfoto van Louise Schaeverbeke.

De dochter van Julien Schaeverbeke is Louise Schaeverbeke. Ze zat in 1936 in de kunst academie van Brugge, Jules Fonteyne was in die periode directeur van de academie, in de richting beeldhouwen, ze kreeg er les van Octave Rotsaert, ze was toen ongeveer 17 jaar.

Volgens Louise was het een klas op stelten, ze waren met vier leerlingen in diezelfde richting en daarmee mochten ze veel plezier maken van de docent. Octave kende Julien heel goed van tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarmee ging Louise deze richting uit, in die periode werd niet vaak gekozen voor beeldhouwen, een spijtige zaak.

Louise Schaeverbeke met links het plaasteren ‘pax‘ beeldje van Octave Rotsaert.

Octave vroeg zelf aan Julien of zijn dochter geen zin had om les te komen volgen. Julien stemde toe, en zo was Louise de leerlinge geworden van Octave Rotsaert. Ze heeft tijdens haar schoolcarrière de eerste prijs gewonnen van haar klas. Volgens Louise mochten de leerlingen in de klas van Rotsaert, ik citeer: ‘doen wat ze wilden’, creativiteit was dus de boodschap.

De netheid in de klas was ver te zoeken, maar dit is ook normaal want het is nu éénmaal de richting beeldhouwen, en kunstbeelden maken doe je immers niet op één dag, in feite was de klas omgebouwd in een soort atelier.

Het (plaasteren) miniatuur beeldje ‘de pax‘ van Octave Rotsaert.

De leerlingen maakten zelfs stokjes om te vogelpieken. Niet tegenstaande dat ze mochten doen wat ze wilden was het een leerzame klas. Ze moesten eerst maquettes maken in klei en daarna in plaaster gieten. De leerlingen moesten ook leren kappen, maar Louise heeft dit niet veel gedaan omdat het nogal zwaar werk was.

Het (plaasteren) miniatuur beeldje ‘de pax‘ van Octave Rotsaert.

De maquette van de “PAX“, gebeeldhouwd door Octave Rotsaert, kreeg Louise na het overlijden van de kunstenaar, Marthe (de vrouw van Octave) en Louise waren immers goede vriendinnen, en Louise kwam regelmatig op bezoek bij de familie Rotsaert.

Het (plaasteren) miniatuur beeldje ‘de pax‘ van Octave Rotsaert.

Doordat Louise veel kunstwerken kon bemachtigen van verschillende kunstenaars is zij de archivaris van de familie Schaeverbeke. In 1994 werd een retrospectieve tentoonstelling gehouden in het Hof van Beveren over Julien Schaeverbeke (toen tien jaar overleden) en Octave Rotsaert (toen dertig jaar overleden). Dankzij Karel Vandendorpe en Louise Schaeverbeke werd deze tentoonstelling mogelijk.

Het (plaasteren) miniatuur beeldje ‘de pax‘ van Octave Rotsaert.

Auteur: Karel Vandendorpe


Stamboom
Stamboom
stamboom van de familie Schaeverbeke
Stamboom
Stamboom
stamboom van de familie Schaeverbeke

 

Voor vragen i.v.m. de familie Schaeverbeke, stuur een persoonlijk bericht naar Karel Vandendorpe, via dit contactformuliertje:

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Onderwerp (verplicht)

  Uw bericht (verplicht)

  Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

  Geef een antwoord