Beeldhouwwerken zijn algemeen aangenomen portretten, bustes, standbeelden, beeldengroepen en torso’s, meestal moet het beeld een persoon of dier voorstellen. De beeldhouwwerken worden door de kunstenaar in de volgende materialen gemaakt: brons, smeedijzer, beton, klei, was, gips, marmer, graniet of zandsteen. Bij onze kunstenaar werden de kunstwerken vooral in brons gegoten bij de firma Vindevogel.
borstbeeld afgebeeld: Dom Pierre-Célestin Lou (Lou Tseng-Tsiang), was een chinese diplomaat bekeerde zich tot de katholieke kerk en werd monnik, priester en titulair abt. In opdracht van Zevenkerken werd dit beeld gemaakt.
Louis Ryelandt was 25 jaar schepen van de Stad Brugge, lid van het erecomitee van de Brugse Esperantovereniging en kerkmeester van O.L.Vrouwenparochie.
Het was inmiddels een gewoonte dat de kunstenaar bronzen borstbeelden maakte van zijn kinderen/kleinkinderen, de kinderen moesten heel lang stilzitten. Na zoveel geduld kregen ze de beelden mee naar huis.
In familiale kringen zou dit bacchus zijn maar een andere bron spreekt dit tegen, het zou een abt van Maredsous zijn. Naam en informatie over deze persoon is niet gekend.
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend, het werd vermoedelijk ontworpen voor dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit is een privé verzameling. Omdat de abdij van Maredsous volledig weigert mee te werken naar onze zoektocht, weten we eigenlijk helemaal niets over dit kunstwerk. Dankzij krantenartikels van toen, weten we dat het werk bestaat! Tot op heden weten we niet waar dit beeld zich bevindt, graag ontvangen wij meer gegevens via het contactformuliertje. Wel weten we dat de kunstenaar dit beeld ontworpen heeft in de abdij van Maredsous. In 2006 ontkende de abdij het verhaal terwijl ze in 2013 bevestigd heeft dat de kunstenaar wel een geruime tijd verbleef in de kunstschool van de abdij. Tot op vandaag wil de abdij niet meewerken, wij vragen ons af waarom.
Monniken in gebed
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend, het werd vermoedelijk ontworpen voor dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit is een privé verzameling. Omdat de abdij van Maredsous volledig weigert mee te werken naar onze zoektocht, weten we eigenlijk helemaal niets over dit kunstwerk. Dankzij krantenartikels van toen, weten we dat het werk bestaat! Tot op heden weten we niet waar dit beeld zich bevindt, graag ontvangen wij meer gegevens via het contactformuliertje. Wel weten we dat de kunstenaar dit beeld ontworpen heeft in de abdij van Maredsous. In 2006 ontkende de abdij het verhaal terwijl ze in 2013 bevestigd heeft dat de kunstenaar wel een geruime tijd verbleef in de kunstschool van de abdij. Tot op vandaag wil de abdij niet meewerken, wij vragen ons af waarom.
Dom Columba Marmion
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend, het werd vermoedelijk ontworpen voor dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit is een privé verzameling. Omdat de abdij van Maredsous volledig weigert mee te werken naar onze zoektocht, weten we eigenlijk helemaal niets over dit kunstwerk. Dankzij krantenartikels van toen, weten we dat het werk bestaat! De kunstenaar heeft dit beeld ontworpen in de kunstschool van de abdij van Maredsous. Op 11 augustus 2006 hebben we de abdij gecontacteerd via e-mail, zij beweerden met klem dat de kunstenaar nooit in de abdij was geweest. Op 14 februari 2013 stuurden we een vierde e-mail en kregen we uiteindelijk een bevestiging. Door het heen-en-weer gemail kunnen wij uiteindelijk ook bevestigen dat het beeld "dom columba marmion" zich bevindt in de abdij, tot op vandaag wil de abdij niet meewerken, wij vragen ons af waarom. Graag ontvangen wij meer gegevens over dit kunstwerk via het contactformuliertje.
Tegenwoordigheid gods
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend, het werd vermoedelijk ontworpen voor dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit is een privé verzameling. Omdat de abdij van Maredsous volledig weigert mee te werken naar onze zoektocht, weten we eigenlijk helemaal niets over dit kunstwerk. Dankzij krantenartikels van toen, weten we dat het werk bestaat! Tot op heden weten we niet waar dit beeld zich bevindt, graag ontvangen wij meer gegevens via dit contactformuliertje. Wel weten we dat de kunstenaar dit beeld ontworpen heeft in de abdij van Maredsous. In 2006 ontkende de abdij het verhaal terwijl ze in 2013 bevestigd heeft dat de kunstenaar wel een geruime tijd verbleef in de kunstschool van de abdij. Tot op vandaag wil de abdij niet meewerken, wij vragen ons af waarom.
Vredeskus te Frankrijk
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend, het werd vermoedelijk ontworpen voor het jaar 1924. Het is een privé verzameling. Tot op heden weten we niet waar dit beeld zich bevindt, graag ontvangen wij meer gegevens via het contactformuliertje. Vermoedelijk gaat het hier over een eerder "PAX"-beeld dan het bekend kunstwerk uit 1924. De vredeskus te Frankrijk werd vermeld in een krant van toen, het kunstwerk staat ergens in Frankrijk.
borstbeeld
borstbeeld, afgebeeld: onbekend. Foto is beschadigd vanwege de ouderdom.
buste Albéric Collin
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een eerbetoon aan Albéric Collin, kunstbeeldhouwer. Het is een privé verzameling. Te bezichtigen is ongekend, vermoedelijk Zoo van Antwerpen. Buste afgebeeld: Albéric Collin, hij was een Belgische dieren kunstbeeldhouwer. Ter nagedachtenis heeft onze kunstenaar vermoedelijk (niet zeker) dit bronzen borstbeeld ontworpen. Wij vermoeden dat dit beeld eigendom is van een zoo maar we weten het niet zeker, graag ontvangen wij meer gegevens via het contactformuliertje.
Benedictijnermonnik
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling. Benedictijnermonnik in gips, zoals we weten had Octave Rotsaert een boontje voor het christendom en jongeren in zijn kunstwerken. Is een privé collectie van de familie Rotsaert.
een vrouw die rust
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling. Deze maquette stelt een dame voor die aan het rusten is, na een lange dag zwoegen op het werk, het werd vervaardigd in boetseerklei. Het kunstwerk werd eerst geboetseerd, gedroogd om daarna gebakken te worden in de oven. Deze foto met dank aan Karel Vandendorpe.
Jezus standbeeld
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling. We hebben twee clichés gekocht en achteraf laten ontwikkelen op foto (groot formaat) dit is één van de twee kunstwerken in zijn atelier, getrokken in het Tempelhof te Sint-Pieters Brugge. Dit is een schets van een Jezus standbeeld voor een altaar van een kerk. Enige informatie en datum over dit kunstwerk is ongekend, mocht u informatie bezitten over dit kunstwerk, gelieve mij te contacteren via dit contactformuliertje.
jonge vrouw
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling van de familie Rotsaert. Onbekende jonge vrouw en ongekende datum. Gemaakt in plaaster. Is een privé collectie van Monique Rotsaert. Als u meer weet over dit beeld, gelieve mij te contacteren via dit contactformuliertje.
kantwerkster
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling van de familie Rotsaert. Buste van een kantwerkster, onze kunstenaar had een boontje voor kantwerksters, hij vond de kant van de kantwerksters waarschijnlijk ook kunst, daarmee heeft hij verschillende kunstwerken ontworpen van kantwerksters. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontwierp hij een mens levensgrote kantwerksterpop voor een Internationale Tentoonstelling in New York voor de provinciale West-Vlaamse Vereniging van toerisme. In de jaren '50 ging de kunstenaar op bezoek bij de gekende Sabine, kantwerkster. Is een privé collectie van de familie Rotsaert.
kinderen met een geit
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling. Kinderen met een geit stelt deze maquette voor, het werd vervaardigd in boetseerklei. Het kunstwerk werd eerst geboetseerd, gedroogd om daarna gebakken te worden in de oven. Deze foto's met dank aan Karel Vandendorpe.
eiken beeld
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend, dit kunstwerk werd gemaakt tijdens de laatste levensjaren van de kunstenaar. Is een privé verzameling. Houten onafgewerkt eiken beeld. Volgens Louise Schaeverbeke was dit Octave's aller laatste kunstwerk, die werd nooit afgewerkt. Het beeld stelt een herderskind voor. Is een privé collectie van Louise Schaeverbeke.
oude man
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling. Deze maquette stelt een oude man voor, het werd vervaardigd in boetseerklei. Het kunstwerk werd eerst geboetseerd, gedroogd om daarna gebakken te worden in de oven. Deze foto met dank aan Karel Vandendorpe.
oude vrouw met kinderen
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé verzameling. Deze maquette stelt een oude vrouw voor met kinderen, het werd vervaardigd in boetseerklei. Het kunstwerk werd eerst geboetseerd, gedroogd om daarna gebakken te worden in de oven. Deze foto met dank aan Karel Vandendorpe.
zuster met kindje
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Is een privé collectie. Deze maquette stelt een zuster voor met een kindje, het werd vervaardigd in boetseerklei. Het kunstwerk werd eerst geboetseerd, gedroogd om daarna gebakken te worden in de oven. Deze foto met dank aan Karel Vandendorpe.
een biddende monnik (studie)
Datum van ontwerp: 1914. Dit is een privé verzameling. Te bezichtigen is ongekend. Dit is een gipsbeeldje van een biddende monnik, ontworpen in 1914 vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd gemaakt als studie, dit is een soort voorbereiding om het later te ontwerpen in brons.
twee gesigneerde bronzen koppen
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Dit is een privé verzameling van stad Brugge. Te bezichtigen is ongekend, vermoedelijk achter de schermen van een musea in Brugge. Dit zijn de twee bronzen werken die stad Brugge heeft aangekocht op 2 januari 2008, het gaat over twee gesigneerde bronzen koppen van Octave Rotsaert. Naar alle waarschijnlijkheid stelt één van de koppen de kunstenaar zelf voor (rechter beeld), het ander exemplaar misschien een abt van Steenbrugge (linker beeld). De stad heeft 3000 euro moeten neerleggen voor beide beelden. De prijs van de koppen zijn natuurlijk relatief, maar volgens onze mening heeft de stad teveel betaald. Deze foto's met dank aan Karel Vandendorpe.
Mariabeeld te Loppem - foto 1
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Dit is vermoedelijk een openbare kunstwerk. Te bezichtigen in Loppem? Dit Mariabeeld zou op een groot plein in Loppem aanwezig zijn, of dit nog altijd het geval is weten we niet.
Mariabeeld te Loppem - foto 2
Datum van ontwerp en onthulling is niet gekend. Dit is vermoedelijk een openbare kunstwerk. Te bezichtigen in Loppem? Dit Mariabeeld zou op een groot plein in Loppem aanwezig zijn, of dit nog altijd het geval is weten we niet.
de aanwezigheid van God (studie)
Datum van ontwerp: 1914. Dit is een privé verzameling. Te bezichtigen is ongekend. Dit is een gipsbeeldje met als titel "de aanwezigheid van God". Ontworpen in 1914 vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd gemaakt als studie, dit is een soort voorbereiding om het later te ontwerpen in brons.
een man in brons
Datum van ontwerp: 1951 of 1957. Dit is een privé verzameling. Over dit kunstwerk is weinig bekend, het bronzen beeld werd gemaakt in 1951 ofwel 1957. We kunnen het niet duidelijk zien op deze foto. Het staat onder de handtekening van de kunstenaar, aan de onderkant van het borstbeeld (zie foto). Waarschijnlijk is dit een bekend Brugs figuur, helaas weten we niet wie dit zou kunnen zijn. Als u meer informatie bezit over dit kunstwerk, gelieve ons te contacteren via het contactformuliertje.
prijs van "Godecharle"
Datum van ontwerp: 1914. Dit is een privé verzameling. Dat de kunstenaar meedeed aan verschillende wedstrijden wisten we al langer dan vandaag. In 1914 werd dit standbeeld speciaal ontworpen voor de prijs van "Godecharle". De stichting "Godecharle" werd opgericht door Napoléon Godecharle in 1871 als eerbetoon aan zijn overleden vader en beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle. Het sublieme beeldhouwwerk (zonder naam) werd in het hoger onderwijs door Octave ontworpen. Hij volgde zijn hogere studies bij Thomas Vinçotte; helaas weten wij niet of de wedstrijd heeft plaats gevonden en of de kunstenaar al dan niet een prijs heeft gewonnen tijdens deze vermoedelijke wedstrijd. De wedstrijden voor deze stichting werden opgeschort door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in datzelfde jaar en de stichting hernam de wedstrijden in 1921.
een biddende monnik II (studie)
Datum van ontwerp: 1914. Dit is een privé verzameling. Dit is het hoofd van een biddende monnik gemaakt in gips, ontworpen in 1914 vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd gemaakt als studie, dit is een soort voorbereiding om het later te ontwerpen in brons.
De stilte
tussen 1918 en 1939 ofwel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Kunstwerk werd gemaakt ter nagedachtenis aan de soldaten die mee vochten aan het front. Dit is een privé verzameling. In de Knack-Weekend van november 2014 kwam een artikel aan bod over de kunstenaar, wel bepaald over een nogal zwaar kunstwerk in brons gegoten. De vraag kwam van een lezer van de Knack, een zekere Julien die het volgende vroeg aan Piet: "Kunt u mij meer vertellen i.v.m. de waarde van dit zeer zware gegoten brons van C. Rotsaert, de C is niet zeer duidelijk leesbaar, het kan ook best een O zijn, het kunstwerk stelt rustende soldaten voor en is ongeveer 45 cm. groot". Daarop antwoordde de redactie als volgt: "Dit werk is van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert, de kunstenaar signeerde op deze manier. Zijn O lijkt wel een C. Maar dit is duidelijk van deze kunstenaar. Hij was actief als beeldhouwer en tekenaar. In 1914 verbleef Rotsaert als leerling een tijd in de beroemde abdij van Maredsous en raakte daar onder de indruk van het monnikenleven, aldus Paul Piron. De kunstenaar boetseerde heel wat religieus werk met heiligen, madonna's en monniken als onderwerp. na de oorlog ontwierp hij ook heel wat monumenten die de Grote Oorlog herdenken. Hij was half een academisch en traditioneel kunstenaar die lichtjes onder invloed stond van de moderne stromingen. De waarde van dit kunstwerkje word geschat op 600 euro, zo 'n werk is eerder in Brugge verkoopbaar, Rotsaert is immers een lokale kunstenaar." Uit de Knack-Weekend van november 2014. U kunt het originele artikel lezen als u hierop klikt.
Sint Johannes
Datum van ontwerp: 1938. Dit is een privé verzameling. Sint Johannes de Evangelist: zijn kin naar boven, een luisterend oor, hij heeft in zijn hand een pluim en een boek die hij aan iedereen zeer graag zou willen uitleggen, wat juist de regels zijn van de kerk. De adelaar staat centraal in dit kunstwerk, hij lijdt hetzelfde leven als Johannes. (vertaald vanuit: "l'artisan liturgique"). Dit kunstwerkje werd gemaakt in terracotta in het jaar 1938.
Sint Benoît
Datum van ontwerp: 1938. Dit is een privé verzameling. Het is een oude man van robuuste omvang, een zittende eerbiedwaardige vader van de westerse monniken, met een gebogen rug, met de rechterhand op zijn knie en zijn linker houdt hij de regels vast. (vertaald vanuit: "l'artisan liturgique"). Dit kunstwerkje werd gemaakt in terracotta in het jaar 1938.
Bacchus foto 01
Bacchus gemaakt met boetseerklei in de oven. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Bacchus foto 02
Bacchus gemaakt met boetseerklei in de oven. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Bacchus foto 03
Bacchus gemaakt met boetseerklei in de oven. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Voorstudie Mariabeeld in terracotta
Met dank aan Bjorn Van Ryckeghem voor deze foto, met de medewerking van Linda Ackaert. Wij vermoeden dat dit beeldje een voorstudie geweest is van het gebeiteld beeld die op het domein van het Sanatorium staat te Sijsele.
Engel in gebakken aardewerk
Met dank aan Christine Ackaert voor deze foto, met de medewerking van Dirk Ackaert.
De vergiffenis
Met dank aan Christine Ackaert voor deze foto, met de medewerking van Dirk Ackaert. Hier zien we een beeld van een volwassene met een gehurkt kindje.
Inachevée 01
Houten onafgewerkt eiken kunstwerk, volgens Louise Schaeverbeke was dit Octave's aller laatste kunstwerk. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Inachevée 02
Houten onafgewerkt eiken kunstwerk, volgens Louise Schaeverbeke was dit Octave's aller laatste kunstwerk. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Inachevée 03
Houten onafgewerkt eiken kunstwerk, volgens Louise Schaeverbeke was dit Octave's aller laatste kunstwerk. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
beeld van een kindje
beeld van een kindje, al zittend, foto is getrokken bij de zoon van de kunstenaar.
Inachevée 04
Houten onafgewerkt eiken kunstwerk, volgens Louise Schaeverbeke was dit Octave's aller laatste kunstwerk. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Kinderen met schaap - foto 01
Kinderen die een schaap aan het melken zijn. Gemaakt in klei. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Kinderen met schaap - foto 02
Kinderen die een schaap aan het melken zijn. Gemaakt in klei. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Kinderen met schaap - foto 03
Kinderen die een schaap aan het melken zijn. Gemaakt in klei. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Kinderen met schaap - foto 04
Kinderen die een schaap aan het melken zijn. Gemaakt in klei. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Kinderen met schaap - foto 05
Kinderen die een schaap aan het melken zijn. Gemaakt in klei. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Ontwerp beeld en monument
Deze foto is getrokken in het Tempelhof, atelier van de kunstenaar. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Ontwerp monument in Tempelhof
Deze foto is getrokken in het Tempelhof, atelier van de kunstenaar. Onder het kunstwerk hangt een papiertje met het opschrift: Sculpture: Octave Rotsaert - Architecture: Julie Schaeverbeke. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Ontwerp voor monument
Deze foto is vermoedelijk genomen in de buitentuin van Julien Schaeverbeke. Met dank aan Karel Vandendorpe voor deze foto.
Adelaar die een vlucht neemt
Adelaar die een vlucht neemt. Bronzen proof met genuanceerd bruin patina. Gesigneerd Mark van de oprichter Vindevogel. Afmetingen: 41 x 58 x 20 cm. Gespot op een veilingwebsite in Frankrijk.
Kinderen
foto genomen in de atelier van de kunstenaar, afgebeeld: kinderen.
borstbeeld van een kindje
deze foto is genomen in de atelier van de kunstenaar, afgebeeld: een borstbeeld van een kindje.
Een man
Afgebeeld: een man. Deze foto werd getrokken in 1935, fotograaf was Arthur Brusselle, met dank aan het interieur van dokter Louis De Winter.
Kindjes
Afgebeeld: kindjes. Deze foto werd getrokken in 1935, fotograaf was Arthur Brusselle, met dank aan het interieur van dokter Louis De Winter.
Kindjes
Afgebeeld: kindjes. Deze foto werd getrokken in 1935, fotograaf was Arthur Brusselle, met dank aan het interieur van dokter Louis De Winter.
Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.
Eén opmerking op deze pagina
Artikel uit Gazette van Brugge: Borstbeeld tentoongesteld bij M. van Marcke in de Steenstraat te Brugge. Het gaat over het kunstgewrocht, afgebeeld: François Emmery, een Bruggeling van de oude stempel. Het beeld werd afgewerkt door onze kunstenaar. Bron: Gazette van Brugge van 13 december 1909. Vermoed dat het beeld door iemand anders werd gemaakt maar die door omstandigheden niet tijdig werd voltooid, maar afgewerkt werd door Octave.
Artikel uit Gazette van Brugge: Borstbeeld tentoongesteld bij M. van Marcke in de Steenstraat te Brugge. Het gaat over het kunstgewrocht, afgebeeld: François Emmery, een Bruggeling van de oude stempel. Het beeld werd afgewerkt door onze kunstenaar. Bron: Gazette van Brugge van 13 december 1909. Vermoed dat het beeld door iemand anders werd gemaakt maar die door omstandigheden niet tijdig werd voltooid, maar afgewerkt werd door Octave.