Medailles

Een medaille is een klein rond portret of een kleine ronde of ovale afbeelding van een bekend figuur die driedimensionaal afgebeeld wordt. Onze kunstenaar kreeg verschillende opdrachten om bekende Brugse figuren te portretteren via een medaillon.

Home »Hoofdpagina »Kunstwerken »Medailles »Kunstwerken - Medaillons
dokter Sebrechts en echtgenote
dokter Sebrechts en echtgenote
Dokter Joseph Sebrechts was professor, chirurg en dokter in de geneeskunde. Hij was verbonden aan praktisch alle ziekenhuizen van Brugge. De voorvaderen van de dokter oefenden allemaal het beroep uit van geneesheer. Dokter Sebrechts trouwde in 1911 met Jeanne Van Caille, ze hadden acht kinderen. In het ziekenhuis van het Minnewaterpark te Brugge was de dokter ook aanwezig, na zijn dood werd als eerbetoon de straat waar de kliniek zich bevindt naar hem genoemd. Aan de achterkant van de medaille staat het Latijns opschrift: dilectis parentibvs josepho M.A.A. Sebrechts Qvondam medico chirurgo necnon in lovaniensi vniversitate professori brvgis XXVIII MARTII MCMXLVIII defvncto et joannae E.C. van Caillie nvnc patria ostendana viventi FILII ac filiae grato animo dedicavere A.D.MCMLX Vertaald naar het Nederlands: Aan onze dierbare ouders: Joseph M.A.A. Sebrechts, gewezen arts-chirurg aan de universiteit van Leuven en eveneens Professor te Brugge overleden 28 maart 1948, en Jeanne E.C. Van Caillie tonen nu de levenden in het land hun oprecht dankbaar gemoed: Zonen en Dochters Het Jaar Onzes Heren 1960.
burgemeester van Hoestenberghe
burgemeester van Hoestenberghe
Een medaillon van ridder Victor van Hoestenberghe, ex-burgemeester van Brugge. Ter nagedachtenis aan de ex-burgemeester werd deze medaillon ontworpen. Meer informatie over Victor van Hoestenberghe vind u bij de biografie van de kunstenaar, ga naar de biografie van Octave Rotsaert.
koning Leopold II
koning Leopold II
De beruchtste koning aller tijden, hij kreeg vier kinderen met zijn vrouw Maria Hendrika van Oostenrijk. Omdat er geen troonopvolger was, ging hij troost zoeken bij zijn minnares, prinses Cléo. Hij kreeg twee buitenechtelijke kinderen van haar. De koning was ook vrij bekend door zijn gedrag in Kongo, heel die periode werd gekenmerkt door volkerenmoord, slavernij, ontvoeringen, martelen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen. Het was de koning zelf die de dienstplicht in der tijd heeft ingevoerd. Iets positiefs over deze koning is dat hij België op de kaart heeft gezet met zijn bouwwerken, hij heeft heel wat woningen, paleizen en museums laten herbouwen en liet Brussel volledig opnieuw aanleggen. België werd een welvarend land door de aanpak van deze koning.
Arthur Olivier
Arthur Olivier
Arthur Olivier was een landbouwer uit Aartrijke, die jarenlang gedeputeerde van de Provincieraad West-Vlaanderen was, en onder andere bevoegd voor Landbouw. Hij heeft het initiatief genomen om Het Provinciaal Centrum voor Land en Tuinbouw (P.O.V.L.T.) in Beitem-Rumbeke op te richten. De provincieraad heeft dit beslist in april 1956 en kort nadien is Arthur Olivier gestorven. Hendrik Olivier, ere-gedeputeerde en voorzitter van het P.O.V.L.T. van 1972 tot 1990 is de zoon van Arthur Olivier. Op de achterkant van de medaillon staat: hulde van de provinciale raad van West-Vlaanderen aan de heer A. Olivier sedert 25 jaar lid van de bestendige deputatie.
Alfred Ronse
Alfred Ronse
Molinoloog en burgemeester van Gistel, Alfred Ronse, liet in 1933 een dak bedekking leggen op de Oostmolen te Gistel om de maalcapaciteit op te drijven. In 1942 werd de molen als monument gerangschikt en in 1975 kreeg de stad Gistel de Oostmolen van de dochter van de overleden burgemeester Alfred Ronse. Op de achterkant van de medaillon staat: hulde van de provinciale raad van West-Vlaanderen aan de heer Alfred Ronse raadslid sedert 40 jaar en voorzitter.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Eén opmerking op deze pagina

 1. In deze collectie:
  – Medaille van F. Joseph Deleu (zonder jaartal)
  – Leopold II (1957)
  – prof. J. Sebrechts en echtgenote (1960)
  – Zeebrugge (1946)
  – Internationale regatten, Brugge (1962)
  – Alfred Ronse (1948)
  – Arthur Olivier (1949)
  – Victor Van Hoestenberghe (1955)

Geef een antwoord