octaverotsaert_medaille
Foto: (C) Copyright Brusselle A., stadsarchief Brugge, tijdens de medaille-uitreiking van 1939 op de Markt te Brugge.

Tijdens de lessen maakte Octave kennis met een aantal talentvolle soldaten; hij zag dat voor enkele onder hen een kunstenaarstoekomst weggelegd was. Hierbij denken we dan vooral aan de kunstschilder Julien Schaeverbeke die tijdens deze periode les kreeg van Octave.

Tijdens zijn verblijf in Port-Villez kwam hij zijn toekomstige vrouw tegen op een tentoonstelling te Parijs. Zij was van Le Havre afkomstig en van adellijke komaf. Het koppel huwde op 30 januari 1917 in Parijs en op 8 december 1917 werd hun eerste zoon, Emmanuel , geboren.

metdekoning05
Foto: (C) Copyright Brusselle A., stadsarchief Brugge, hier zien we de kunstenaar een hand schudden met wijlen koning Boudewijn in 1954.

Na de Eerste Wereldoorlog verbleef de familie Rotsaert nog een poos in Jeufosse, niet ver van de Seine van Parijs. En toch ging Octave regelmatig terug naar zijn geboortestad Brugge. Hij deed mee aan een wedstrijd om een oorlogsmonument te ontwerpen ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en uiteindelijk kreeg hij deze opdracht toegewezen. Op 4 mei 1921 kreeg de familie Rotsaert een tweede zoon, Bernard.

In 1922 kreeg Octave de opdracht om de tuinen van de Olympische Spelen, die toen door gingen in Antwerpen, te versieren. Dit heeft hij met succes volbracht.

rotsaertmetvrouw
Foto: met dank aan de abdij van Zevenkerken voor deze foto, hier zien we de kunstenaar samen met zijn vrouw, Marthe.

In 1925 was er tijd voor verandering, het gezin Rotsaert verhuisde van Jeufosse naar Brugge.

In 1927 sloeg het noodlot toe: Bernard, de jongste van het gezin overlijdt op 7-jarige leeftijd in een ongeluk. Het was een zware klap voor de familie en Bernards moeder vraagt een eeuwige vergunning aan voor het graf van haar jongste zoon.

octaveaantwerk
Foto: met dank aan de abdij van Zevenkerken voor deze foto, de kunstenaar aan het werk aan het standbeeld van Sint-Andréas.

De depressie van de begin jaren ’30 was niet voor iedereen een vrees. Octave liet een huis bouwen met een heel grote atelier te Sint-Pieters Brugge. Vanaf 1932 werd hij laureaat aan de Academie voor Schone Kunsten, waar hij in het begin van de eeuw zijn middelbare studies heeft afgemaakt. Hij zal daar 18 jaar doceren.

Verschillende officiële opdrachten werden ontworpen en afgestaan aan de stad, zoals toen altijd de gewoonte was. Ook de niet-officiële opdrachten zoals bijvoorbeeld de opdrachten van de abdij van Zevenkerken in 1937 waar hij een aantal werken had gemaakt, werden afgestaan.

 

 


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Eén opmerking op deze pagina

  1. Bij het zoeken in het archief van de familie Schaeverbeke naar een overlijdensprentje van de kunstenaar, kwamen wij te weten dat er nooit geen prentje is gedrukt geweest. De kunstenaar wilde dit immers niet, hij hechte daar geen belang aan. Ook zijn graf is enorm sober, zo heeft hij het gewild.

Geef een antwoord