artikel3_foto01
Foto: © Copyright Brugsch Handelsblad, de kunstenaar met het kop van het paard van het ruiterstandbeeld.

In het voorjaar van 1939 werden er medailles uitgereikt voor oorlogsvrijwilligers van 14-18 en daar behoorde Octave ook bij. Hij kreeg zo ‘n medaille uitgereikt op de Markt van Brugge.

Net voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, kreeg hij opdracht van de West-Vlaamse Toerisme dienst om een levensgrote kantwerksterpop te maken om uit te stallen aan de stand voor Toerisme op de internationale tentoonstelling te New-York.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is niets bekend over de kunstenaar, publicaties van kranten werden verboden door de bezetter.

octavetussenstandbeelden
Foto: met dank aan de abdij van Zevenkerken voor deze foto, de kunstenaar tussen zijn beeldhouwwerken, in zijn atelier in het tempelhof.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Octave terug in de belangstelling met officiële opdrachten die hij kreeg van de stad. De meeste opdarachten waren voornamelijk om gedenk -en herinneringsmonumenten te ontwerpen. Zo denken we hierbij aan de Buffels op de Canadabrug en het monument van Egide Strubbe.

Op aandringen van zijn goede vriend en kunstverzamelaar dokter Louis de Winter, werd in 1947 het PAX– beeld gegoten in brons en geplaatst in het oud Sint-Janshospitaal in de stad. Het beeld dateert van 1924.

Vanaf 1950 zegt de kunstenaar vaarwel aan de Academie van Brugge om zich thuis volledig te kunnen concentreren op zijn kunstwerken die nog zouden ontstaan. Wij denken dan aan de grootste verwezenlijking in zijn leven: het ruiterstandbeeld Albert I. Dit was de kers op de taart, dankzij deze verwezenlijking kreeg hij een stevige handdruk van onze majesteit de koning en hij kreeg nadien ook een medaille voor zijn prestatie.

De kunstenaar heeft nooit stil gezeten en hij heeft altijd verder gewerkt, wij zullen ons hem altijd herinneren aan de sterke gelaatsuitdrukkingen die hij gaf aan zijn kunstwerken, de prachtige schilderijen en beeldhouwwerken.

Door: M. Lootens (5 oktober 2013) – Updated: 14 september 2014.


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Eén opmerking op deze pagina

  1. Bij het zoeken in het archief van de familie Schaeverbeke naar een overlijdensprentje van de kunstenaar, kwamen wij te weten dat er nooit geen prentje is gedrukt geweest. De kunstenaar wilde dit immers niet, hij hechte daar geen belang aan. Ook zijn graf is enorm sober, zo heeft hij het gewild.

Geef een antwoord