octave
Foto: met dank aan de abdij van Zevenkerken voor deze foto, deze foto werd genomen tijdens zijn verblijf in de abdij in 1937.

Op 26 maart 2014 is het vijftig jaar geleden dat onze Brugse kunstbeeldhouwer is overleden. Naar aanleiding van zijn vijftigste overlijdensdatum willen wij dan ook eer betonen aan deze begaafde kunstenaar die ons in 1964 op 79-jarige leeftijd heeft verlaten.

Octave had voor de Eerste Wereldoorlog, gelukkig voor hem, een volwaardig lessenpakket gekregen in de Academie voor Schone Kunsten te Brugge, waar kunstenaar Gustaaf Pickery zijn passie deelde en waar Flori Van Acker toen directeur was.

metdekoning04
Foto: (C) Copyright Brusselle A., stadsarchief Brugge, hier zien we de kunstenaar tijdens de onthulling van het ruiterstandbeeld in 1954.

Na zijn middelbare studies in de Academie voor Schone Kunsten kreeg hij de gelegenheid om zijn opleiding te vervolmaken bij docent, kunstenaar en baron Thomas Vinçotte (1850-1925) te Antwerpen, en volbracht die in 1913.

Tijdens zijn opleidingen in Brugge en Antwerpen deed hij regelmatig mee met tentoonstellingen en wedstrijden, waar hij dan meestal de eerste prijs kreeg voor zijn werken.

Na zijn opleiding in Antwerpen ging de kunstenaar ideeën opdoen in de abdij van Maredsous waar hij een aantal werken heeft ontworpen, en waar ze op de dag van vandaag nog altijd staan al wil de abdij dit niet toegeven noch ontkennen.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam er snel een einde aan zijn verblijf in de abdij van Maredsous waarna hij zich op vrijdag 7 augustus 1914 inschreef als oorlogsvrijwilliger bij het Belgische leger. Hij werd sergeant bij het tweede linieregiment. In Gent werd dit regiment gesplitst in het tweede en het tweeëntwintigste.

octave02
Foto: met dank aan de abdij van Zevenkerken voor deze foto, deze foto werd genomen tijdens zijn verblijf in de abdij in 1937. Hier zien we de kunstenaar aan het werk aan het borstbeeld van Dom Pierre Celestin Lou.

De kunstenaar heeft het niet altijd makkelijk gehad. Hij heeft uiteindelijk twee wereldoorlogen mee gemaakt met daarbij veel leed; wij denken hierbij vooral aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waar hij actief aan deelnam. Na een tijd aan het front vertoeft te hebben werd hij als docent beeldhouwkunst aangesteld aan het I.M.I.O. in Port-Villez te Frankrijk, waar hij les gaf aan verminkte Belgische soldaten tijdens deze Grote Oorlog.

Wij zullen ons dan ook vooral herinneren wat voor een zwarte periode dit was. Tijdens de lessen heeft het voltallig team tekeningen gemaakt van beelden die ze zich herinnerden ten tijde dat ze aan het front waren: dode soldaten in de loopgraven en op het open veld. Al die herinneringen (tekeningen) zouden gestolen worden door iemand van buitenaf.

 

 


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Eén opmerking op deze pagina

  1. Bij het zoeken in het archief van de familie Schaeverbeke naar een overlijdensprentje van de kunstenaar, kwamen wij te weten dat er nooit geen prentje is gedrukt geweest. De kunstenaar wilde dit immers niet, hij hechte daar geen belang aan. Ook zijn graf is enorm sober, zo heeft hij het gewild.

Geef een antwoord