De trouw van Rotsaert

metkleinkinderen_klein
Marthe de Bernoville, rechts in beeld, samen met haar kleinkinderen (de jongen links is Paul Rotsaert, het meisje in ‘t midden is Thérèse Rotsaert en de jongen naast Marthe is Luc Rotsaert) samen in een Brits kerkhof. – foto © Copyright Karel Vandendorpe

Octave Rotsaert had ondertussen kennis gemaakt met een meisje uit Le Havre, Marthe de Bernoville. Marthe verbleef gedurende die periode in Parijs. Octave trouwde met haar op 30 januari 1917 in Parijs.

Het kersverse echtpaar ging in Jeufosse wonen, een dorpje niet ver van het kamp. Ze huurden daar een zolder van een groot huis, bij madame Constance. Iedereen hielp mee om de grote ruimte een beetje leefbaarder te maken. De zolder werd verdeeld in compartimenten: een roze kamer, een blauwe kamer, naargelang het behangpapier dat beschikbaar was. Julien Schaeverbeke hielp de bruidegom met z’n trouwkostuum; een legeruniform natuurlijk. Het werd een unieke combinatie: Ghetten van lansiers, een broek van de genietroepen, een vest van de cyclisten en verder alles wat er mooi uitzag. De knopen en de centuur blonken als nieuw!

tekening_klein
Marthe de Bernoville, in haar jonge jaren, tekening met krijt – foto © Copyright Karel Vandendorpe

Er was algauw een kind op komst. De zolder moest bijgevolg goed verwarmd worden en er werd besloten om een schouw te metsen, bovenop de houten vloer en zonder medeweten van madame Constance, die erg streng was. s’ Nachts droeg Octave en Julien cement en bakstenen naar boven in valiezen, in het licht van de maan metsten ze een mooie schouw met een schoorsteen tot boven het dak. s’ Morgens kwam madame Constance buiten, zette haar handen in haar heupen en zei: “mais, est-ce que moi je rêve maintenant, nondedieu, qu’est-ce que je vois?!” Er stond een schoorsteen bij, op het dak! Op die zolder werd de zoon van Octave, Emmanuel Rotsaert, geboren.

Auteur: Karel Vandendorpe
Gepubliceerd: 01/03/2007
© Copyright Karel Vandendorpe

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord