Ruiterstandbeeld

metdekoning_klein
koning Boudewijn I en Octave Rotsaert op de onthulling van het ruiterstandbeeld.

Het maken v.h. ruiterstandbeeld. Op de zitting van 8 juni 1951 besloot het schepencollege van de stad Brugge tot de oprichting van een ruiterstandbeeld van koning Albert I in het nieuwe park waar voorheen het goederenstation stond. Als ontwerper werd Octave Rotsaert aangeduid. Hij zou maquettes vervaardigen, een model in klei op ware grootte en tenslotte een gipsen model waarvan bronsgieter Vindevogel uit Gent de definitieve versie zou gieten. Als model voor Albert stond leraar Leo Burrick (die als leraar de bijnaam ‘de snuuf’ had aan het Atheneum waar hij les gaf) Julien Schaeverbeke ging veel helpen bij Octave om de voorontwerpen van het prestigieuze standbeeld te maken. Octave was zelfs genoodzaakt om het dak van zijn atelier aan het Tempelhof te verhogen! De kostprijs van het werkstuk werd in 1952 begroot op 1 128 000 BEF. Alles werd in afzonderlijke stukken gemaakt die later samengevoegd werden in het atelier van Vindevogel. Na tal van wijzigingen (de voeten in de stijgbeugels mochten niet naar buiten gericht zijn, de sabel moest aan het zadel vast zijn en het paard moest elegantere poten en hoeven krijgen) werd Albert I op zondagnamiddag 30 mei 1954 ingehuldigd in door Z.M. koning Boudewijn.

Auteur: Karel Vandendorpe
Gepubliceerd: 04/03/2007 en herzien op 28/08/2010


Stefaan Van de Venne reageerde op 19-07-2012 op dit artikel met het volgende:

Bij het zoeken op internet naar Leo Burrick, mijn grootvader, zag ik toevallig het ruiterstandbeel van Koning Albert 1 op foto. Leo Burrick was mijn grootvader langs mijn moeders kant Sigrid Burrick en mijn grootmoeder was Martha Vyncke de echtgenote van Leo Burrick. Ze woonden beiden in de Altebijstraat te St. Kruis Brugge schuin rechtover de villa van de Spaanse nonnetjes, destijds. Het zijn mooie herinneringen en toch weet ik nog alles als kind, want ik ben geboren in 1966 en mijn grootvader Leo Burrick is gestorven in 1977 en mijn grootmoeder Martha Vyncke is gestorven in het jaar 1991.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

5 opmerkingen op deze pagina

 1. Beste Marian,
  Mijn moeder Erika Burrick was een dochter van Leo Burrick. Stefaan Burrick is mijn neef. Het schilderij dat u ooit in Gent hebt gekocht, zal waarschijnlijk wel van mijn grootvader Leo Burrick zijn. Ben benieuwd naar uw reactie.
  Dominique Lescrauwaet

  1. Beste Dominique,

   Grappig dat er na al die jaren nog een reactie komt. Ik heb ooit kort gecorrespondeerd met iemand uit uw familie, omdat ik dacht dat er misschien belangstelling voor het schilderij zou zijn. Het is echter alweer lange tijd terug.

   Ik denk wel dat het om een en dezelfde persoon gaat.
   Mijn contactgegevens zijn bekend bij de redactie.

   Hartelijke groet,
   Marian Dijksman

 2. Ik reageer op Stefaan van de Venne. Ook ik ben op zoek naar meer gegevens over een Leo of Leon Burrick. Ik kocht namelijk ooit een schilderij in Gent, dat met deze naam is gesigneerd. Ik weet niet of het om dezelfde persoon gaat. Graag zou ik in contact komen met Stefaan van de Venne. Ik ben benieuwd of deze bijzondere docent, bijgenaamd de snuuf, ook schilderde.

  1. wij vinden helaas het e-mail adres niet meer terug van deze persoon, het spijt ons. Wel hebben we het volgende gevonden over Leo Burrick: hij werd geboren in Gent op 9 augustus 1893 en overleden in Brugge op 19 november 1977. De stamboom van de familie Burrick kunt u op de volgende website vinden: Geni, de beheerder van die website heet Robert Van de Venne, waarschijnlijk een broer van Stefaan?

Geef een antwoord