Ten huize van…

Voorgevel van het huis Tempelhof Foto © Copyright BuStEl

 

standbeeld in (vermoedelijk) plaaster St-Jozef Foto © Copyright BuStEl

De Brugse beeldhouwer woonde in het Tempelhof nummertje 10, in vele kranten van indertijd stond nummer 8 maar dit is volledig fout, ik ben er onlangs geweest en zag op de gevel nummertje 10 staan, ik vond het raar en heb ook bevestiging gekregen van de familie dat dit dus altijd 10 geweest is. Ik ben er toen gaan kloppen en ik mocht foto’s nemen van de mooie beelden die er nog staan, met dank aan de mensen die er nu nog wonen. Het kunstbeeld die in de muur in de inkomhal is gemetseld spreekt woorden, dit kunstwerk werd speciaal ontworpen voor “de eerste prijs van Rome”. Het beeld toont herders en in het midden een herder die is verrezen, de andere herders aanbidden hem. Het tweede beeld is een standbeeld van St-Jozef met kindje Jezus in z’n armen. Dit zijn geen bekende beelden maar wel héél mooi ontworpen en afgewerkt, hij had een oog voor detail en natuurlijk ook zeer christelijk.

Kunstwerk “eerste prijs van rome” Foto © Copyright BuStEl

Toen O. Rotsaert gestorven was werden vele van zijn beeldhouwwerken en schilderijen bij zijn zoon, Emmanuel Rotsaert, op de Torhoutse steenweg 470 te St-Michiels Brugge terecht gekomen. Helaas door een brand in 1984 werd het merendeel verwoest, het enige dat er nog overbleef was het Mariabeeld met kindje Jezus in haar armen die buiten stond onder een koepeltje, ergens in het bos. Er waren nog een paar schilderijen en borstbeelden, gelukkig maar, weg gedoken in een kot in het bos. Op de dag van vandaag staat het standbeeld er nog altijd maar zonder kapelletje. Zie foto, hoe het er nu (2006) uitziet.

Mariabeeld op de Torhoutse steenweg 470 Foto © Copyright BuStEl

Mariabeeld op de Torhoutse steenweg 470 Foto © Copyright Benoit van Houcke / Gerard van Houcke

De schilderijen en borstbeelden die in het kot weg gestoken waren, zijn waarschijnlijk verspreid onder de tien kinderen van Emmanuel Rotsaert. Tijdens 1985 werd er een nieuwbouw gezet en mocht de familie einde 1986 terug naar de Torhoutse steenweg.

In 2005 werd het huis op de Torhoutse steenweg verkocht voor 250 000 € aan een bankdirecteur, op de dag van vandaag staat het huis en het stuk grond (bos) opnieuw te koop aan het dubbele van de prijs (500 000 €). Het huis in het Tempelhof 10 te St-Pieters Brugge waar O. Rotsaert woonde is ook niet meer in familiehanden, er was sprake geweest, in 1965, om het huis van O. Rotsaert in familiehanden te houden maar het is er helaas niet van gekomen.

Door: M. Lootens
Dit artikel werd gepubliceerd op 19/08/2006 en werd de eerste keer op 25/06/2010 en de tweede keer op 10/11/2013 herzien en aangepast.

Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord