-1- Loopgraven oorlog…

001
Dodengang Diksmuide Foto: BuStEl

Over een lengte van 800 kilometer begon de jarenlange loopgravenoorlog. Vroeger werden troepen grotendeels blootgesteld aan de dood, omdat ze door het open veld moesten gaan. Om zich te beschermen groeven de soldaten dus loopgraven. Tegenwoordig zijn loopgraven achterhaald.


003
Miniatuur, open velden (In Flanders Fields Museum) Foto: BuStEl

-2- Chemisch wapen, mosterdgas…

Voor het eerst in de geschiedenis werd mosterdgas als chemisch wapen gebruikt, het kreeg de naam mosterdgas ofwel Yperiet, genoemd naar de stad Ieper waar het voor de eerste keer op grote schaal gebruikt werd. Het mosterdgas was reukloos en onzichtbaar en dus zeer gevaarlijk. Het werd ingezet door de Duitsers om een doorbraak te forceren in de loopgravenoorlog. De Duitsers testten het product voor het eerst in Nieuwpoort aan de Belgische kust, op 22 april 1915 werd het mosterdgas afgevuurd op het front tussen Ieper en Langemark waar enorm veel slachtoffers vielen. Twee weken later werden de Britse legers voorzien van aangepaste gasmaskers en werd het chemisch wapen overbodig. Nadien werden nog krachtigere chemische wapens ontwikkeld. Bij deze gif-aanvallen vielen 65 000 slachtoffers.

 

 


-3- Tanks…

007
Miniatuur, open veld met tank (In Flanders Fields Museum) Foto: BuStEl

Om een doorbraak te forceren aan het front ontwikkelden Britse wapentechnici in 1916 de tank. Er werden nadien massa duplicaten ontworpen om ingezet te worden op 8 augustus 1918. Het werd de zwartste dag in de geschiedenis van Duitsland.


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord