Wapenstilstand…

005
Lijken in de loopgraven van de Dodengang (=Foto van een foto op de site Dodengang Diksmuide) Foto: BuStEl

In 1918 werden veel mensen oorlogsmoe. Op 11 november 1918 werd een wapenstilstand ingevoerd. Het einde was nabij voor het Duitse rijk en de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Het Duitse rijk werd een republiek en Oostenrijk-Hongarije viel vanzelf uiteen. In 1919 werd het verdrag van Versailles een feit, zeven maanden na de wapenstilstand werd de oorlog besloten.


Verslag over de kunstenaar…

006
Een verlaten Duitse bunker niet ver van de Dodengang te Diksmuide. Foto: BuStEl

Hoe het men draait of keert, bekende mensen zoals mijn overgrootvader (Octave Rotsaert) droeg ook een steentje bij, hij melde zich op 7 augustus 1914 als oorlogsvrijwilliger bij het Belgische leger. Hij werd sergeant bij het tweede linieregiment, dit is het infanterie regiment van het Belgisch leger. Het tweede linieregiment werd in Gent gesplitst in het tweede en het tweeëntwintigste linieregiment. Meer weten over dit linieregiment, klik hierop (externe link). De kunstenaar verbleef sowieso een tijd aan het front, maar het is niet duidelijk op welke datum hij werd overgeplaatst en aangesteld als docent in het I.M.I.O. Tijdens zijn verblijf in Port-Villez ontmoette hij een meisje, ze zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog trouwen en brengen samen één kindje op de wereld, Het jaar 1917 werd een gunstig en vruchtbaar jaar voor de kunstenaar.

Een volledig verslag over de kunstenaar, tijdens deze periode kunt u vinden in de biografie van Octave Rotsaert, klik hier.


Een bezoekje aan de Westhoek (Ieper-Diksmuide) is de moeite waard…

002
Miniatuur, open velden (In Flanders Fields Museum) Foto: BuStEl

In Ieper ligt het “In Flanders Fields Museum”. Het museum bevindt zich in de lakenhallen te Ieper. De stad werd volledig van de kaart geveegd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vele gesneuvelde soldaten kwamen immers uit Groot-Brittannië, daarmee dat er toch wel vrij veel Engels wordt gepraat in Ieper, met de vele Engelstalige toeristen die er een bezoekje brengen ter nagedachtenis aan hun grootvader en (of) overgrootvader die sneuvelden in de velden van de Westhoek. U kan na het bezoekje aan het museum naar Diksmuide gaan (+- halfuurtje rijden met de auto) om de Dodengang te bezichtigen. De Dodengang is de allerlaatste loopgraaf site die bewaard is gebleven in Vlaanderen. Naast deze site heb je een verwaarloosde Duitse bunker. Tussen de Dodengang en de Duitse bunker bevond zich dus de grenslinie. Een bezoekje aan het Onze-Live-Vrouwehoekje is ook wel de moeite, het ligt niet ver van de Dodengang. Er staat een herinneringskapel ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten.

Door: M. Lootens 2013-2015


Spellingsfout gezien? Selecteer de tekst met uw linker muisknop en klik op Ctrl+Enter.

Geef een antwoord