Deze pagina is voorbehouden voor leden, bent u nog niet geregistreerd op onze website klik dan hierop.

4 opmerkingen op deze pagina

 1. Wat meer informatie bij de eerste reportage: “Inhuldiging van het ruiterstandbeeld Albert I“. Koning Boudewijn op bezoek in Brugge in 1954. We zien hier het ruiterstandbeeld Albert I, gemaakt door onze Brugse kunstenaar Octave Rotsaert. Hij kreeg een paar jaar later een eremedaille voor de prestaties die hij had geleverd bij het maken van het ruiterstandbeeld. Opgelet: deze reportage is zonder geluid, het beeld en geluid werden in de jaren ’50 apart opgenomen, gevolg is dat de klank niet is bewaard gebleven. Met dank aan het VRT-archief. In 2008 kregen wij toelating om deze reportage te publiceren.

 2. Meer informatie bij de tweede reportage: “reportage van Echo uit 1964”. We zien hier een reportage van “Echo” uit 1964, het werd op de toenmalige BRT uitgezonden in diezelfde periode, de kunstenaar was op dat ogenblik een paar maand overleden. Ter nagedachtenis van onze Brugse kunstenaar en ter gelegenheid van de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog zond de toenmalige BRT deze reportage uit. Wij hebben een foutje ontdekt in deze reportage, de beelden op het Duitse kerkhof te Vladslo (Diksmuide), met name de twee beelden “rouwende ouders”, is niet door Octave Rotsaert ontworpen maar wel door Käthe Kollwitz. Met dank aan het VRT-archief. In 2008 kregen wij toelating om deze reportage te publiceren.

  Detail aanbod van de kunstwerken in dit filmpje:
  Kunstwerk 1: “rouwende ouders” ontworpen door Käthe Kollwitz
  Kunstwerk 2: “Ruiterstandbeeld Albert I” door O. Rotsaert
  Kunstwerk 3: zelfportret (tekening) door O. Rotsaert
  Kunstwerk 4: “begrafenis op de ijzervlakte (1916 – schilderij)” door O. Rotsaert
  Kunstwerk 5: “de moedige soldaat” door O. Rotsaert
  Kunstwerk 6: “het dodenmonument” door O. Rotsaert
  Kunstwerk 7: nog geen gekende details over dit kunstwerk (laatste kunstwerk)

 3. Meer informatie bij de volgende filmpjes:
  – Movie 3 en Movie 4: Monument voor de militaire doden in Adinkerke, de filmpjes werden opgenomen in maart 2013 door de beheerder van deze website.
  – Movie 5 en Movie 6: Eerbetoon aan Octave en Bernard Rotsaert, op de begraafplaats van Steenbrugge (Assebroek), door deze filmpjes te publiceren willen wij niet oneerbiedig overkomen, integendeel zelfs, de bedoeling is om de werken van Octave springlevend te houden, zelfs al is de kunstenaar er niet meer, wij zijn ervan overtuigd dat de kunstenaar eeuwig zal blijven leven. Rustplaats van Octave en Bernard Rotsaert.
  – Movie 7 en Movie 8: Monument “le fusillé” op de begraafplaats van Steenbrugge (Assebroek), het werd opgenomen in september 2013 door de beheerder van deze website.

 4. Meer informatie bij de volgende filmpjes:
  – Movie 9: Karel de Goede in de Kapellestraat te Loppem. In opdracht van de familie Van Caloen kreeg onze kunstenaar een opdracht om een monument te ontwerpen van “Karel de Goede”, verheen bekend als “Karel van Denemarken” en neer te zetten in Loppem, in de Kapellestraat. Het werd ontworpen tussen de Eerste -en Tweede Wereldoorlog, tussen 1919 en 1939. Het werd opgenomen in september 2013 door de beheerder.
  – Movie 10, Movie 11, Movie 12 en Movie 13: Deze bronzen buffels werden ontworpen ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Canadezen, die in 1944 Brugge bevrijdden. Een algemeen beeld van de twee bronzen buffels. Het filmpje werd opgenomen in september 2013 door de beheerder.
  – Movie 14, Movie 15 en Movie 16: Het fabuleus kunstwerk van de prijs van Rome en het Sint-Jozef standbeeld, een zittende jongen in de achtertuin en het voormalig huis van de kunstenaar in het Tempelhof, filmpje werd opgenomen in september 2013 door de beheerder.
  – Movie 17: Stadspark dokter Sebrechtspark; dit kort filmpje toont de plaquette die aan de gevel hangt in het Sebrecht stadspark te Brugge, filmpje werd opgenomen in september 2013 door de beheerder.
  – Movie 18, Movie 19 en Movie 20: Het bronzen PAX standbeeld, het standbeeld werd ontworpen in 1924 en uiteindelijk in 1947 in brons gegoten, het filmpje werd opgenomen in september 2013 door de beheerder.

Geef een antwoord